Ohyra på äppelträd.

Vi har besvär med omfattande angrepp på ett äppelträd. Tidigare har det under flera år varit begränsade angrepp, och då har jag plockat bort några spinntrådsnät med puppor i samband med den första gallringen av äppelkart. Men i år är hela trädkronan full med nät och puppor, som visade sig som larver för ca en vecka sedan. Jag gissar att det handlar om äppelspinnmal eller vad det heter. Hur kan jag bidra till minskat angrepp framöver? Ska jag bara låta pupporna vara i fred, eller vad kan jag göra nu? Jag undrar om en kraftig beskärning av trädet under kommande vårvinter, om man tror att den kommande generationen lägger ägg i höst i de yttre kvistarna, kan hjälpa? Men så kan man inte göra varje år, för då blir det ingen frukt.

uno

Kommentarer

 • Hej Uno,
  Visst är det en spinnmal Det finns flera arter liksom den vanliga häggspinnmalen som också kan gå på äpple. Oavsett sort av spannmål är det samma behandling som gäller.

  Spinnmalen övervintrar i trädet och på våren börjar larverna äta av knoppar och blad så snart de utvecklas och i samband med det spinner de in sig i ”bon” (kallas spånader). Larverna som förpuppat sig utvecklas till en mal som lägger ägg till nästa år.

  Du har gjort alldeles rätt som haft ögonen på trädet och då du märkt tidiga angrepp tagit bort ”bona. Är trädet inte allt för högt kan du använda en hård vattenstråle för avspolning..

  Det finns också biologisk bekämpning med bakterier, Bacillus thuringiensis var. kurstaki (preparat Turex 50 WP, LARVskydd) som har effekt om du får medlet att träffa larverna, vilket kan vara svårt pga den skyddande spånaden.

  Som du märkt går angreppen i cykler och vissa säsonger är det värre än andra. Men angreppen brukar avta och försvinna efter några år när malens naturliga fiender ökat. Att beskära träden är ingen hållbar lösning eftersom du har helt rätt i att det stör tillväxten. Hur illa det än ser ut samt att skörden blir begränsad så får du ha tålamod till att angreppen försvinner naturligt. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.