Ohyra på dvärgsyrén?

Hej! I år är det andra våren för våra dvärgsyréner sen de planterades hos oss och första året de får blommor.
1.Vi har upptäckt nät på grenarna och hål i vissa blad, med en klick skimrigt svart. Vad kan det vara?

2. Ett annat problem vi har är att en av dvärgsyrénerna växer mycket långsammare än de andra, samt har vissa grenar som verkar döda, bör vi klippa de döda grenarna eller hur ska vi göra?

Bifogar bilder på näten och bladen. Bifogar också en bild på den långsamma dvärgsyrénen. 
Maj

Kommentarer

 • Hej Maj,
  Tack för frågor och bifogade bilder. Att den ena syrenen är långsammare än den andra är inte helt ovanligt då det kan bero på att den kraftigare har ett bättre utvecklat rotsystem som gör den plantan vitalare. Förhoppningsvis utvecklar även den långsammare ett bättre rotsystem och växer ikapp den andra.

  När det gäller skadeangreppet ser det ut som att du har besök av någon sorts larv och mal. Titta igenom syrenerna noga för att se om du hittar larver och du kan även skrapa i det yttersta lagret på jorden för att se om det finns några djur där och i sådana fall plocka bort dem. Jag råder dig även att spraya hela bladverket med såpavatten för att tvätta rent bladen om det möjligen också finns bladlöss.

  När jag tittar på bilden tycker jag det ser ut som att jorden är urlakad på mull och näring, fyll gärna på med kogödsel så kommer buskarna få lite extra energi och bli starka och komma igång att växa.
  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej, tack snälla för svaret!
  På kvällen sprutade vi diskmedel blandat med vatten på lövverket samt lade på ett tunt lager av naturgödsel blandat med aska varpå vi vattnade. Nästa dag såg de nästan brända ut, både löv och blomknoppar, bifogar bilder. Vi försökte skrapa bort gödslet då vi funderade på om de blev övergödda men idag ser det ännu värre ut! :,(
  Hjälp, vad ska vi göra?
  Maj
 • Hej Maj!

  Vad tråkigt att dina syrener inte ville repa sig. Det är svårt att veta exakt varför de reagerat som de gjort, men i grunden undrar jag om de har tillräckligt med vatten? Jorden ser väldigt torr ut på bilderna... se till att vattna igenom hela jordklumpen riktigt ordentligt så att den blir genomvåt. Därefter kan du hålla uppe med vattningen några dagar tills jorden torkat upp lite igen. Jorden ska hållas fuktig, men inte blöt. Eventuell överdosering av gödsel kommer samtidigt att spädas ut med vattningsvattnet.

  Frågan är också vilken typ av såpa ni sprutade med och hur koncentrerad lösningen var. Vi rekommenderar endast naturlig såpa, då olika diskmedel kan innehålla tillsatser som växterna inte tål. 1-2 msk såpa blir lagom till en liter vatten. Duscha av plantorna med rikligt med vatten för att spola bort eventuella ämnen som skadar växten.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.