Till senaste kommentaren

Vad är det för ohyra på paprikaplantorna?

Jag odlade paprikor under sommaren men då de inte mognat färdigt innan det började bli kallt så tog jag in dom för ett par veckor sedan. De står nu i stora krukor vid ett fönster i vardagsrummet och paprikorna mognar sakta men säkert. Men nu har jag fått ett problem. Små, vita kryp sitter på bladen och alla plantor verkar vara drabbade. De ser lite ut som löss eller sesamfrön. Vad är detta för något och hur blir jag av med dom? Jag vill inte att dom sprider sig till övriga växter jag har inne.
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Dina plantor verkar ha fått besök av löss. Börja med att skölja av hela växten noga så försvinner många av lössen. Behandla därefter plantan med ett naturligt växtvårdsmedel. Till exempel såpa blandat med vatten som sprejas över hela växten upprepade gånger.

  Läs mer om bekämpning av löss här.
  Blomsterlandet
 • Hej! Vi har två paprikaplantor i krukor på balkongen med en meters mellanrum. Den ena är röd spetspaprika och den andra är mini paprika. Nu har mini paprikaplantan blivit angripen av något och vi vet inte vad. Den lever och får skott men flera av bladen får massa små hål i sig och bladen öjisnar till en ljusgrön nyans. Ser inga djur/larver och som sagt för övrigt verkar den må bra. Vad kan det vara? Och hur behandlar kag det? Finns det något som jag kan ha hemma och spruta på? Tex grönsåpa och vatten? Funkar det? För den andra verkar ha klarat sig. Tack på förhand! 


  Kerstin Serénus
 • Hej Kerstin!
  Om du inte ser några djur eller larver och skadorna inte ökar i omfattning så har kanske angriparna dragit vidare - och då finns det ju inget att bekämpa. Det skadar dock aldrig att spruta med såpa utblandat i vatten. Var noga när du sprutar så att det kommer både på ovan och undersidorna av bladen. Du måste upprepa behandlingen flera gånger i veckan under några veckor framåt för att då bra resultat. Passa samtidigt på att spana efter löss eller larver och ta bort alla som du eventuellt får syn på. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • hej. jag har en minipaprika i växthus (pallkrage) tillsammans med tomat och gurkplantor och på undersidan av några blad är det fullt av nåt som ser lite ut som vallmofrö i storlek. De är olika färger, rött, gult, grönt typ.. jag är så äckelmagad så klarar inte att stå stilla och titta på det ordentligt 😉 jag antar det är nån slags löss och har sprayat med såpavatten, och tagit bort de blad jag sett som var angripna.  den blommar och det har kommit 2-3 st paprikor som börjar växa lite.
  detta är andra ggn jag såg det, jag har redan behandlat med såpavatten några ggr i början av sommaren då jag först upptäckte dessa flerfärgade "vallmofrön" och den var okej sen, men nu har det alltså kommit tillbaka. är det nåt annat jag kan göra, eller är det lika bra att slänga den?

  sofia falltorp
 • Hej Sofia,
  Jag förstår att du tycker det är obehagligt att se dessa löss som sitter i täta kolonier. Du har behandlat plantan helt rätt men eftersom löss gärna besöker växterna under hela säsongen bör man alltid hålla utkik efter dessa svarta prickar (hur läskigt det än är;)). Du kan börja med att spruta rent blad och stjälk med hjälp av vattenstråle som du riktar kraftigt mot blad och stjälk. Därefter såpabehandla upprepade gånger dvs 2 - 2 gånger/vecka i 2 veckors tid. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Vad bra, då fortsätter jag som jag gjort hittills. Men Hur påverkar lössen och såpa paprikorna? Kan man äta dom fast de kommer ivägen när man sprayar med såpavatten. Sen ser jag liksom för mig hur det kryper omkring löss inuti paprikan när man tar ett bett 🙈😬 men så går det kanske inte till 🤔😁
  Sofia Falltorp
 • Hej igen,
  Såpavatten är inte giftigt men såpan är fet och kväver lössen. Innan du äter paprikorna får du skölja dem noga och du behöver inte oroa dig för att lössen tagit sig in i dessa utan lössen tycker bara om växtsaften.
  Lycka till igen!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hur mycket såpa ska man ha i förhållande till vatten? Räcker det med såpa, eller ska det vara nåt mer?
  Sofia Falltorp
 • Hej igen,
  En rekommendation är 0,5 dl såpa till 1 liter vatten.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Ok. Tack så mycket! 😀
  Sofia Falltorp
 • Hej!
  Jag har sått paprikafrön sorten: Amyka F1 o Piquillo, inköpta i år.  Planterade frön 4/2. Grönskaksjord till 2/3 o såjord upp till krukkanten. Jag har växtbelysning o har vattnat regelbundet. Försöker hålla temperatur runt 20 grader. Bladen har börjat få gula fläckar . Är det näringsbrist. Gödslade försiktigt med chilinäring13/3.
  Tacksam för råd.
  MVH Emilia Carlsson
  Emilia Carlsson
 • Hej,
  Gula fläckar på bladen brukar vara ett tecken på näringsbrist. Nu har jag visserligen inte sett en bild på dina paprikaplantor men att ge dem en giva näring var en god idé.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.