Ohyra på Rozeanne

Har i flera år haft böljande blå ”äng” av frisk frodig näva Rozeanne. Men på senare år har den blivit allt risigare och vissen pga av något skadedjur? Jag kan se vad det är som orsakar skadorna, bara resultatet.
Mina fina funktior blir ordentligt bruna i kanterna, en del vissnar helt. Står ganska soligt, vattnas regelbundet efter behov. Varför och vad göra?
Inger Brinning

Kommentarer

 • Hej Inger!

  Tack för dina frågor! Jag har själv sett precis samma fenomen som du beskriver på 'Rozanne', både här hemma i min trädgård och på andra ställen. Jag har kommit till slutsatsen att det är den spanska skogssnigeln (mördarsnigeln) som varit framme. Och funkia hör till sniglarnas absoluta favoritväxter att äta på, så frågan är om det inte är samma problem även där. Med funkian kan det även handla om tillgång på vatten - de flesta funkiasorter vill stå i ordentligt fuktig mark.

  För tips om hur du bekämpar sniglar, läs vidare här:

  Mördarsniglar - bekämpning och förebyggande åtgärder

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Men jag har faktiskt inte mördarsniglar. Har haft så jag vet hur det är, har bara sett enstaka nu på ett par år. Kan dom verkligen gömma sig så?
  Inger Brinning
 • Hej igen!

  Det finns ju förvisso andra sniglar som också kan göra skador. Funkior har ju t ex alltid varit utsatta för snigelangrepp - långt innan den spanska skogssnigeln intog vårt land. Erfarenheten av spanska skogssnigeln är ju också att om man ser någon enstaka så kan det finnas hundra till som ligger och gömmer sig och bara kommer fram vid regn eller mörker. Det är i alla fall min bästa bedömning. Känner inte till att det skulle vara några andra särskilda sjukdomar som angriper nävor eller dahlior just nu. Ha en fortsatt trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.