Till senaste kommentaren

Ohyra - uppätna blad, små kryp och svarta korn.

Hej!

Har upptäckt massa små, svarta korn runt dahlia-krukorna på balkongen och på bladen. Gissar att det är ohyrans avföring? Frågan är vad det är för ohyra då? I vissa krukor är det hål i bladen både mitt på bladen, men också i kanterna. Igår inspekterade jag en av dahliorna och såg att det var pyttesmå ljusbruna kryp (som inte rörde sig) i blomknoppar, på stjälkarna och bladen. Vad kan det vara för något? Jag sprayade på med såplösning och plockade bort dem kryp jag kunde se. Kan tillägga också att jag igår, när jag grejade med krukorna hittade en (död?) grön larv bakom en av krukorna, där det också finns massa små, svarta korn!

Skulle vara tacksam för snabbt svar!
K N

Kommentarer

 • Hej Kathy!

  Tack för din fråga! På din bild syns ingen ohyra eller skador på plantan. De små svarta "kornen" kan möjligen vara avföring från någon angripare, så som du själv är inne på. För att kunna identifiera angriparen så behöver man se fler bilder på dessa eller möjligen på deras skador.

  Oavsett vilket "kryp" det kan handla om så har du agerat på rätt sätt. Plocka bort alla angripare du kan hitta och behandla med såplösning (ej vid direkt solljus). Du kan läsa mer om hur du kan tänka kring ohyra på växter här och på länkarna i slutet av artikeln:

  Ohyra på växter

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej igen! Krypen är svåra att fånga på bild då de är så små. Men här kommer en bild på en av dem. De sitter lite här och var, främst i blommorna som jag kan se. Och jag har bara hittat dem i två av plantorna och det är just de plantorna vars blad ser lite uppätna ut. Men de svarta kornen finns på/kring samtliga dahliaplantor, även där jag inte sett dessa kryp eller hål i bladen! Däremot har jag sett små, små kryp som ser ut som pyttesmå streck, kan det vara trips? Och är det någon av dessa kryp som äter på bladen och ger ifrån sig svarta korn?

  Jag plockar ju in blommor och sätter i vas inomhus, men vill ju inte få in massa kryp ☹️
  K N
 • Hej igen!

  Till att börja med så är det sannolikt inte trips som angriper dina plantor. Plantorna ser ju egentligen väldigt friska och fina ut på bladen - och det skulle de inte göra i sådan fall.

  De skador som syns på bladen i form av hål och uppätna partier på kanterna har sannolikt gjorts av någon larv - kanske en larv som utvecklats till en fjäril och sedan flugit vidare. Möjligtvis är det dessa som lämnat sin avföring på plantan. Det lilla "kryp" som du fångat på bild känner jag inte på rak arm igen som någon skadegörare. 90% av alla insekter är ofarliga eller rent av nyttiga för våra växter, så det kan ju vara så att detta är en oskyldig "besökare" på dina plantor.

  Oavsett vilken sorts ohyra som angripit plantorna så tycker jag, som tidigare sagt, att du agerat rätt. Tag bort alla insekter/larver som du kan se. Spruta upprepade gånger med såpalösning. Om problem fortsätter eller blir värre så kan du pröva något medel mot insekter/larver.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för snabba svar! Så krypen är inte bladlöss? Jag tycker det ser ut som det när jag googlar bilder på bladlöss, men jag kanske har fel? Och det är ingen fara att få in dessa kryp inomhus då tror du? De livnär sig bara på växter och kan inte göra någon skada i hemmet som skadedjur?
  K N
 • Hej igen!

  Det som förbryllar mig är att det inte syntes några skador av bladlöss på växten. Men det finns mängder av olika bladlusarter, så visst kan det teoretiskt vara en lus, även om det inte är någon av de vanliga sorterna...

  Risk för att få med ohyra och sjukdomar inomhus har man ju vare gång man öppnar ett fönster, en dörr eller tar in grönsaker, livsmedel eller blommor. Så visst är det i teorin en risk att ta in en bukett blommor, men jag tycker inte att du ska oroa dig allt för mycket. Skaka av buketten innan du tar in den och njut sedan av blommornas skönhet.

  Ha en fortsatt trevlig sommar!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • K N
 • Hej KN,

  Tack för dina bilder, jag säger som Johan att de bästa man kan göra är att ta bort angripna blad.
  Ta bort alla insekter/larver du ser och fortsätt spraya med såpa och skaka av buketten innan du tar in den.

  Ha en fin kväll!

  Josefin Lundgren
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.