Ohyra på gurka?

Hej, jag har planterat om mina gurkor till deras slutlkruka och jag har kollat till dem flera gånger för att se om de behöver mer vatten osv. Varje gång har de varit bruna prickar på bladen och jag har alltid trott att de varit jord som råkat komma i kontakt vid omplantering, men idag såg jag att de var små röd/bruna kryp som kröp runt. Jag har genast sprayat gurkan med såpa och runt om hela fönstret. Vad kan jag mer göra? Köpa pulver? Insektspray? Rovkvalster?

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Det låter som att det skulle kunna vara trips som givit sig på dina gurkplantor, någon slags ohyra är det ju eftersom de rör på sig. Testa att duscha av bladverket med ljummet vatten i badrummet - lite mer tryck än i vad en blomspruta kan ge. Ha gärna en plastpåse runt krukan under tiden så att det går att luta krukan och jorden inte blir för blöt.

  När bladen torkat helt kan man duscha på såpvatten med en liten mängd alkohol i (som T-röd och inte så starkt som handsprit). Om det är en 5 dl sprayflaska så är de oftast en halv liter och då räcker en matsked sprit. Det här kan behöva upprepas flera gånger tills det går att sätta ut plantorna. Utomhus finns gott om naturliga fiender som ganska snabbt brukar ta hand om de här objudna gästerna.

  Nu har jag inte sett hur bladen på dina plantor ser ut men spontant känns det som att det nu handlar om någon vecka tills det går att börja sätta ut plantorna åtminstone dagtid. Vanliga bladlöss hade lätt kunnat tas om hand av såp-/spritlösning, medan trips och spinnkvalster kunnat motverkas av exempelvis nässelspray eller ett pulver som innehåller kiselgur.
  Det finns också biologisk bekämpning att beställa på nätet som du skriver, rovkvalster men om inte angreppen är för starka så känns det som en dyr lösning för en kortare period.

  Eftersom jag inte kan ställa en säker diagnos av din beskrivning så väger jag lite för och emot här. Jag skulle testa med såpa-/spritblandning först ett par gånger. Om det inte hjälper kan du väl svara tillbaka med lite bilder här?

  Med vänliga hälsningar


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Josefine
 • Hej igen Josefine,

  Det ser ut som att det är trips. Testa med såpabehandlingen först några gånger innan du bestämmer dig för att eventuellt testa med biologisk bekämpning.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.