Ohyra/skukdom

Hej! Jag undrar om ni kan hjälpa mig med vad som  har hänt med min nyplanterade klematis. (Juni-22) Har försökt att spola den med vatten och klippa av angripna blad men inte lyckats få bort ohyran. Nu har det även angripit knopparna. Skickar med lite blider och hoppas på hjälp
Mvh
Chris

christel.hogden@gmail.com

Kommentarer

 • Hej Christel,

  Tack för din fråga, kan tyvärr inte se någon bild, kan du vänligen pröva skicka den igen så blir din fråga lättare att svara på.

  Ha en fin kväll!
  Josefin Lundgren
 • Hej!Tack för ditt svar. Försöker en gång till att skicka bilderna och hoppas att du kan identifiera problemet med hjälp av dem
  Med vänlig hälsning,
  Chris 

  christel.hogden@gmail.com
 • Hej igen,
  Tack för bilderna. Här kommer några följdfrågor som jag skulle behöva svar på för att lättare kunna hjälpa dig, har bladen några håligheter? Syns några djur? Gödslar du klematisen något? Vilken sort är det?
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Sorten heter Multi Blue, tidig storblommig klematis. När jag planterade den i en stor kruka blandade jag i drygt 1/3 kompostjord. Därefter har jag bara vattnat, inte gödslat. Jag ser ingen ohyra. Idag upptäckte jag ännu ett sjukt blad. Det hade inte så många hål, men ”kraftigare” med upphöjning på ovansidan.
  En del blad har vissnat helt, knopparna är lite underutvecklade men det kommer också ljusgröna nya fina blad i toppen på en ranka. 
  Plantan är inte akut döende men mår uppenbarligen inte så bra. Tacksam för tips så den kan växa sig stark och fin. 
  christel.hogden@gmail.com
 • Hej igen Christel,
  Tack för fler bilder och mer information om klematisen. Det ser ut som om en insekt lagt ägg i bladen vilket gjort dessa upphöjningar. Det skulle kunna vara klematisbladstekeln även om den främst lägger äggen på årsskotten och på stjälkarna. Oavsett råder jag dig att plocka bort alla angripna blad som har dessa upphöjningar för att förhindra att äggen kläcks och larver äter både av blad och blommorna. Ser du larver bör du klämma ihjäl dessa. Du kan även behandla klematisen med pyretrum. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.