Till senaste kommentaren

Mitt olivträd tappar blad, vad kan det bero på?

Jag har ett olivträd som är 13 år och jättestort. Förr tappade det mycket blad på vintern, stod rätt mörkt då. Nu står det sedan 2017 i orangeri c a 7 grader och så ljust det kan bli i december. har inte tappat särskilt mycket blad som sagt på länge, men nu bara rasar dom ner. Vattnar ibland. Men, vi har denna säsong satt in en gasolvärmare som tillskott till elvärmefläktar. Är det något som den inte gillar (blir co2 vid förbränningen). Fuktigt är det så det rinner på fönstren ibland.
gunneryd

Kommentarer

 • Hej,
  Att olivträdet tappar sina blad beror förmodligen inte på gasolvärmaren utan snarare på att det på grund av ålder är dags för trädet att byta blad, speciellt om den inte gjort det på många år. Under viloperioden är det vanligt att den släpper de äldsta bladen för att ge plats åt nya. När dagsljuset blir starkare hoppas jag att nya skott bryter fram.

  En annan fundering på bladbortfallet är om det varit allt för kyligt i orangeriet när det var så kallt under en period? Om bladen frusit tappas dessa också.

  Lycka till med trädet och önskar dig en god jul!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Jag trodde nog också på att det var dags att fälla dom gamla bladen, det är bara så väldigt många som ramlar. Men så är det ju stort också. Termostater (3st) har stått på 7 grader så det har nog inte frusit. Jag hoppas på vårsolen!
 • Hej,
  jag håller med min kollega Linda, men visst kan man bli lite förfasad när man ser hur mycket blad som rasar.
  Vårsolen, vi har väl aldrig längtat så mycket efter den som nu!?

  Önskar ett gott slut på det här året och ett gott nytt.

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.