Till senaste kommentaren

Hur får jag fart på mitt olivträd efter vintern?


Hej, har detta stora olivträd som tyvärr tappade alla blad under vintern. Så har nu beskärt det ganska kraftigt och det ser inte kul ut. Men har skrapat på barken och den är grön. Vad kan jag göra för att skynda på processen med bladutveckling? Olivträd växer så otroligt sakta. Är det bara vänta och hoppas på att det spricker till snart? Står på inglasad balkong.
Rasmus

Kommentarer

 • Hej Rasmus, tack för ditt inlägg!

  Olivträden kan bli helt kala under vintrarna utan att det är någon fara när de fått stå lite svalare än i rumstemperatur. Som du mycket riktigt skriver så växer de långsamt och ditt träd är nog minst 10 år gammalt.

  Lövsprickningen är senare än för många andra växter. Ditt träd verkar stå på den bästa av platser och det är inte mycket annat du kan göra än att utrusta dig med lite extra tålamod. Den kommer alldeles säkert i gång. Att till exempel dra på med medelhavsnäring nu innan det vaknat hjälper inte - tvärtom!

  Jag kan inte se om du beskurit det nu under senvintern eller tidig vår. Om det är grönt under barken ända ut i grenspetsarna så kan du möjligen klippa någon enstaka centimeter om det inte kommit i gång alls om cirka 3-4 veckor. Annars ser jag inte något behov av att beskära det.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.