Kan vi flytta på fikonträdet?

De som bodde i vårt hus före oss planterade en fikonbuske väldigt trångt i ett litet hörn, och vi har märkt att den inte växer. Därför tänkte vi omplantera den någon annanstans, men vi är rädda att vi kanske kommer att skada den. Har du något tips på hur man omplanterar?
Katja

Kommentarer

 • Hej Katja,
  Så härligt att ni har fått överta ett fikonträd! Jag misstänker att ni bor i södra delarna av Sverige där vintern är mild då fikonträd inte är frosttåligt. Om ni vill flytta trädet bör ni först förbereda den nya platsen genom att gräva den nya gropen och fylla denna med en väldränerad jord. Vattna trädet ordentligt ett par dagar innan flytten så att den dragit upp mycket vatten i rötter, stam och stjälkar. Lycka till!

  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej
  Jag har samma dilemma. Jag har en fikonbuske som är planterad i lerjord på kolonin. Den skyms dock lite av äppelträdet och nu vill jag gräva upp den och sätta i kruka och ha hemma i uterummet. När kan jag gräva upp den? Ska jag vänta till hösten?

  Lotta
 • Hej Lotta,
  Jag kan bara bekräfta dig att hösten är bäst tid att gräva upp trädet. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej
  Har fått ett gammalt fikonträd i gåva. Planterade om den, vattnade och blandade med ny planterings jord. Dagen efter har den vissnat!
  Har du något tips?
  Lena
 • Hej Lena!
  Växter som grävs upp och flyttas får ofta en chock av omplanteringen. Det enda (och bästa) du kan göra just nu är att se till att hålla jorden lagom fuktig samt ha tålamod, så ska du se att växten repar sig med tiden. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej
  Jag tänkte flytta en körsbärsbuske o sedan plantera ut min 1 m höga fikonbuske i kruka på dess ställe. Därför att platsen borde vara ypperlig för fikon.
   fikonet,
  Åsa Bjärnung
 • Hej Åsa!
  Om det är i en låg växtzon och ett skyddat läge så kommer säkert fikonet att trivas bra där.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.