Omplantering rhododendron

Hej!
Vi omplanterade några gamla rododendron buskar förra sommaren. Nu verkar en buske ha torkat och sitter lite lös som att den inte kom ner i jorden tillräckligt . Kan vi omplantera den igen och den kanske tar sig eller är det inget att göra
Tack för svar!

Kommentarer

 • Hej, tack för ert inlägg.

  De städsegröna växterna dit rododendron hör är känsliga för flytt under sommaren. Även om det är en svalare period med lite mer regn, så behöver det finnas rejält med fukt på djupet. Kommer sedan en varmare period med lite torrare förutsättningar, så händer det att det uppstår glipor mellan det gamla rotsystemet och jorden runt omkring.

  Det kan fungera att plantera om den nu tidigt på säsongen och var extremt noga med vattningen. De blad upptill som fortfarande är rullade kan rasa eller öppna sig, det är inte helt säkert att de släpper. Rullandet är normalt att de gör i viloperioden, men kan också orsakas av stress.
  Om busken släpper de hoprullade bladen kan det behövas en klippning för att få den att bryta med nya kvistar. Det kan fungera och vara ett bra alternativ, men beroende på formen av resten av busken, dess ålder och andra faktorer. Är man beredd att ge busken något år för att få önskat utseende? Ibland kan det vara en enklare och snabbare lösning att byta ut busken, men den kan som sagt - med omplantering, vattning och beskärning gå att få hyfs på igen.

  På bilden ser man vanligt gräs växa in under busken. Det är bättre att hålla helt fritt där tills busken kommit i gång och hålla undan annan växtlighet. Ett sätt att hindra ogräs från att sätta sig där i stället är att täcka med täckbark eller någon dekorationsbark inunder busken.

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.