Övervintring av blåsalvia?

Hej! Jag har testat att övervintra en blåsalvia (salvia patens) i kruka genom att klippa ner den och ställa mörkt och svalt. Då jag aldrig övervintrat något på detta sätt tidigare undrar jag hur jag bäst väcker den på vårkanten. Vilken tidpunkt tar jag fram den, och ska den då först stå ljust och varmt inomhus eller ställas ut direkt, alt avhärdas? Tack så mycket på förhand!
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna, tack för ditt inlägg.

  Blåsalvia är en av mina blå favoriter, helt oslagbara färgtoner!

  När man övervintrar blåsalvia brukar man göra jämförelsen med dahlialökar, det vill säga att de gärna har det lite svalare än rumstemperatur i sina krukar och mörkt - precis så som du förvarat dem.

  Om blad börjar bryta fram i mörkret nu i januari eller fram till i mitten/slutet av februari, så behöver de tas fram i ljus, planteras om och sedan stå ljust men inte soligt. Om möjligt står de gärna lite svalare än i rumstemperatur till att börja med. I samband med att plantorna tas fram kan det i bland vara lämpligt att dela på de som har lite större rotsystem.

  När det är lämpligt att ställa plantorna lite varmare beror dels på var i landet man bor, liksom hur vintern generellt släpper greppet i den landsänden. Men från mitten eller slutet av mars brukar det vara ljust nog för att de ska klara lite ökad värme. I början får man vara extra försiktig med solen, så att det inte blir brännskador på bladen.

  Det brukar gå fint att övervintra blåsalvian men man bör stålsätta sig lite för att lite färre plantor än exempelvis pelargonerna klarar sig, men tack vare delning brukar det ändå löna sig.

  Lycka till, jag håller tummarna för att så många som möjligt av dina plantor ska klara sig.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.