Övervintring av oleander

Hej,
Har i våras köpt oleander som stod ute hela sommaren. För övervintring har jag ett litet utrymme utan fönster, ca +10. Kan jag använda det i kombination med växtbelysning? Om ja vilken sort? Har ingen erfarenhet av sådan belysning.
Hälsningar
Iwona Kryh
Iwona Kryh Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Iwona!
  Tack för din fråga! Temperaturen i det utrymme du nämner låter ganska perfekt, men du behöver som sagt vad ge plantan ljus. En växtbelysning fungerar perfekt, och det finns många olika varianter att välja mellan. Vilken du väljer spelar egentligen mindre roll, men många modernare sorter använder sig av LED-dioder och är därmed mycket energisnåla. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack Johan, undrar vilken styrka på ledlampa som behövs, det finns så många olika och jag vet inte hur jag ska tänka.
  Hälsningar
  Iwona Kryh
  Iwona Kryh
 • Hej igen!

  Det är svårt att ge några exakta anvisningar på hur stark ljuskälla man ska ha på en växtbelysning då det beror på många olika faktorer - hur ljuset är riktat, om växterna är många och låga eller en hög, osv. Generellt brukar man vad gäller LED ange att 30W räcker till att belysa ca 1 kvadratmeter odling. Det finns t ex bra och enkla LED-lister att köpa som du även kan använda vid t ex uppdragning av fröplantor på våren. Du kan även läsa mer om växtbelysningar på vår hemsida här nedan. Tyvärr är texten några år gammal och handlar inte så mycket om just LED, men de generella råden stämmer fortfarande bra. Lycka till!

  Artikel: Växtbelysning – hjälp växterna på vintern
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.