Till senaste kommentaren

Övervintring av hortensia och prakttry i kruka?

Hej
Jag har en hortensia "Runaway bride "och en prakttry "Wine and Roses "som är stora och fina .Det står i krukor på tarassen just nu .Nu när närmar sig vinter vill jag veta hur man på bästa sätt övervintrar dem? Har tillgång till garaget frostfritt fast utan fönstret och en förråd med liten fönster i.Vilka är bästa alternativet? Behöver man vattna de under vinter och när ska man ställa in dem?

Mvh Anna
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna, tack för din fråga!

  Eftersom båda växterna är lövfällande så spelar ljuset inte någon roll under vintermånaderna. Det gör att du kan välja den svalaste platsen av de två som du anger om du inte kan övervintra utomhus.

  Jag kan inte se att du angivit någon växtzon, så jag svarar allmänt att om krukorna är riktigt stora så kan de faktiskt klara sig ute i zon 1 och 2. Krukan får gärna vara 40-50 cm bred och djup minst i sådana fall.

  Hortensian Runaway Bride är angiven härdig i zon 3 men vid krukövervintring är det bra att ta i minst en växtzon extra eftersom växter som övervintras i kruka är mer utsatta för kylan än om de är planterade i marken. Prakttry "Wine and Roses" är angiven härdig upp i zon 4. (Denna sort kallas ofta för Alexandra numer men är precis samma sort som Wine and Roses).

  Om du är osäker på vilken växtzon som gäller så kan man nuförtiden söka sin zon ner på postnummer på den digitala zonkartan. Du hittar den här: ​zonkartan.se​​​

  Det får inte bli helt torrt i jorden under vintern. När och om det eventuellt blir tjäle i krukorna behöver man inte vattna. När de står svalt behöver man hålla lite koll så det inte blir helt torrt, så man passar bara med lite vatten vid behov. Försök känna en bit ner i jorden, det blir ofta en tunn och torr skorpa högst upp, trots att det är rejält fuktigt lite längre ner.

  Lycka till med övervintringen!
  Vänliga hälsningar,  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.