Palettblad, hål i bladen?

Hej
Upptäckte hål på min palettblad. De flesta hål är vid bladroten. Bara ett blad som hade hål mitt på. Vad kan det vara?

Maria

Kommentarer

 • Hej Maria,
  Eftersom hålen också har intorkade kanter tyder det på att vävnaden dött och det beror förmodligen pga ljusbrist. Klipp bort de blad som är allt för skadade och placera palettbladet så ljust som möjligt så hoppas jag att växten så snart vårsolen börjar skina igen får ny växtkraft.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej jag såg hål på min paletblad.vad kan det vara?

  Samira
 • Hej Samira och tack för din fråga!

  Jag tror att det är en larv där, troligen en fjärilslarv. Många av dessa är aktiva på natten när det är mörkt och angreppen pågår oftast en kortare tid, sedan blir larven till puppa och då kan det låta sig blåsa i väg till marken och gräva ner sig i väntan på att omvandlas till fjäril.

  Det skulle också kunna vara tvestjärtar som varit på bladen, de gör liknande skador. Även de gömmer sig så mörkt de kan så länge det är ljust ute i krukor eller i springor som de hittar.

  Oavsett vilken av dem det är, så är de inte kvar nu. Det finns inget att göra för att laga plantan. Bladen som är fula kommer att släppa så småningom.

  Om du övervintrar palettbladet inomhus, så kan det vara värt att hålla lite koll efter ohyra lite generellt då det ofta händer att man får in lite bladlöss eller något annat som man inte vill ha.

  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.