Varför ruttnar paprikan?

Varför ruttnar en del av mina paprikor delvis innan de är helt mogna? Jag har dem i växthus tillsammans med gurka. Vattnar jag för mycket, eller kanske på fel sätt eller beror det på något annat?

Undrar också om ni kan rekommendera ett rosablommande prydnadsträd för zon 4 helst 5?
Lotta

Kommentarer

 • Hej Lotta, tack för ditt inlägg!

  Ofta drabbar det paprika de år som det är svalare perioder under sommaren och de hinner inte mogna innan de ruttnar. Det blir ofta en trist kombination av svalare och våtare väder vilket i stället gynnar svampsporer som är dåliga för paprikorna.

  Normalt klarar sig paprikorna mycket bättre varma och torra somrar. Ett tips är att ta in en del av de gröna och eftermogna dem luftigt, det är ett vanligt sätt att rädda hem en del av skörden.

  Jag älskar ju prydnadskörsbär men det finns inga sorter att rekommendera i zon 4-5. Något jag gärna rekommenderar i de zonerna är prydnadsapel, som förutom fin blomning även har dekorativa små äpplen för fåglarna på hösten. Det finns de som är ljusrosa i knoppningen och slår över i bländvitt men också sorter som är rent rosa till mörkrosa. Två som klarar zon 5 är Malus 'Rudolph' och Malus 'Royal Beauty'.

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.