Varför tappar paraplyaralian blad?

Jag har en paraplyaralia som tappar alla bladen. Den hade för någon månad sedan någon slags ohyra. Små svarta kryp. Jag tror att den fick det till följd av att jag vattnade den för mycket. De kröp i botten av krukan, jag såg inget på bladen. Ibland kunde jag se de flyga omkring.

Jag minskade på vattningen och nu är de borta. Den såg länge helt okej ut, även när den hade ohyran. Men nu har den börjat få bruna blad som ramlar av. Den är helt kal nedtill och jag kan se att det kommer inga nya grenar upptill. Där är den brun inuti. Än så länge är bladen kvar upptill, men jag antar att den så småningom kommer att tappa de också.

Det jag undrar är vad som kan ha hänt? Och framförallt om det är värt att spara den eller ska jag likaväl slänga den då det kanske är helt död?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Det låter som sorgmyggor har varit i farten. De är inte riktigt någon växtskadegörare, men de lever i jorden och trivs när det är fuktigt. På unga plantor kan de skada rötterna, men det är tveksamt om de skulle göra sådan skada på en vuxen planta.

  Det låter snarare som att paraplyaralian har haft lite för blött i krukan och börjat ruttna inifrån. Det är inte helt ovanligt att det händer. Om stammen känns mjuk bara i toppen så kan du prova att klippa ner den och se om det kommer nya blad. Om den är grön och fast i stammen så lever den.
  Ibland kan det hända att översta toppen dör men att det växer ut en ny topp om man klipper bort den gamla.

  Plantan kan absolut få nya blad nertill och är det en ung planta så behöver du nog knappt klippa i den för att det ska hända. En äldre växt blir ofta lång och ranglig och behöver beskäras hårdare för att de ska skjuta nya skott. En ljus placering hjälper till. Om stammen däremot känns mjuk hela vägen ner så är det lika bra att slänga den.
  Blomsterlandet
 • stängl frånarna från hjuvudstammen har fallit neråt som förut stod rätt upp ??. ser så sorgsen ut !!!vad skall jag göra ???
  berit
 • paraplyaralian stänglarna från huvudstammen har fallit neråt vad har jag gjort för fel..
  Det förser mycket sorgligt ut.
  berit
 • Hej Berit!
  Har du någon bild på vad som har hänt så är det lättare att hjälpa dig med din fråga?
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • samma här små svarta kladdiga kryp som tåldisk medels vatten till ättiiks vatten kommer på små baysblad vad skall jag utrota dem med.?/

  häls irene
  irene ek
 • Hej,
  Eftersom sorgmyggor trivs i en fuktig miljö kan man behöva ändra växtbetingelserna genom att låta jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna och på så vis minimera angreppen.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.