Hur kan jag kväva parkslide?

Hej, har en herrans massa parkslide i en väldigt skarp sluttning på min tomt. Jag funderar på hur jag kan komma till rätta med detta. Kan man kväva växterna med en kraftig markduk? Samt - om så är, vad skall jag sedan lägga på markduken som kan ligga kvar i och med att det är en sluttning?

mvh Daniel
Daniel

Kommentarer

 • Hej,
  Dessvärre är parkslide så invasivt att det inte blir ett bra resultat även om man marktäcker under flera säsonger. Det enda hållbara sättet att bli av med parkslide är att gräva om platsen och byta jorden.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hur mycket behöver man gräva bort då?

  Jag har en buske som ännu inte spridit sig. Jag har fått rådet att klippa ner och täcka en område som är 6x6 meter runt om men om jag ska gräva bort och byta jord, hur mycket runt om och hur djupt måste jag gräva?
  Anna Rohlen
 • Hej!
  Parkslide har otroliga rötter som kan lagra energi i åratal för att sedan skjuta nya skott. Deras rötter går djupt, mest i den övre metern jord, men de kan gå flera meter ner. Det räcker att det finns någon enstaka rotbit kvar så kan den överleva. Så inte ens att gräva upp enorma mängder jord är säkert. Växten reagerar på grävning och klippning genom att vilja skjuta nya skott och mer rötter. Även om plantan täcks över så kan den skjuta upp nya skott utanför det täckta området. Jag skulle råda dig att ta kontakt med någon som är specialist på just parkslide för att inte förvärra problemet.
  Det finns mycket att läsa eftersom den är ett sådant stort problem. Här tex https://www.for.se/invasiva-frammande-arter/parkslide/
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.