Till senaste kommentaren

Går det att odla persika i lerig jord?

hej,
har lerjord och bor i stenungsund 5mil från gbg och vill odla persika,går det ens eller bör jag strunta i den idén? eller går det att skapa bra förutsättningar trots detta?

makadam i botten och rejäl grop men sedan ska ju rötterna ta sig vidare för den vill väl ha luftig/väldränerad jord?

är det en dum idé?

med vänlig hälsning
daniel
Daniel

Kommentarer

 • Hej Daniel och tack för din fråga!

  Grundförutsättningen som ju är lerjord kommer att finnas kvar även vid en rejäl insats som du är inne på, att grunda med makadam och eller grus samt en rejäl grop.

  Om det är en riktigt tung och styv lerjord kan det vara svårt utan att avgränsa fysiskt med exempelvis betongrundlar från kringliggande jord, men i andra fall kan det räcka med att dubbla den vanliga rekommendationen 50/50 om bredd/djup.
  Sedan får man räkna med att löpande jordförbättra med exempelvis barkmull.

  Beroende på exakt hur lerig jorden är så är det svårt att rekommendera ett persikoträd, men jag håller inte alls för omöjligt att det skulle kunna funka.

  Vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • hej jacob,
  tack för snabbt svar, men om jag nu somjag mig till att trädet vill ha ogräsfritt, bör jag toppa med ett tjockt lager täckbark? vart inne på samma sak som dig att öka bredden och djupet, satte ett persikoträd frost här förra året utan att gräva varken djupet/bredden alltför mycket i ett söderläge och det vart tokdött i år.

  hur är det med kalk? bör det tillsättas? tänkte köra 2-3 påsar urnjord och 1 påse barkmull och tillsatta kalk i jorden efter jag lagt i makadam/grövre sten i botten, tänker jag rätt eller hade du gjort annorlunda? är det sant att man ska vattna några timmar per dag första månaderna? det låter väldigt mycket😂planterade ett plommon,körsbär,äpple,päronträd förra året och dem växer väldigt bra i sämre läge dessutom då detta är tänkt att stå i söderläge.

  med vänlig hälsning
  daniel
  Daniel
 • Hej igen,

  ja några timmar varje dag är i överkant - men att se till trädet dagligen är bra, även om du inte behöver vattna varenda dag. Det är torrt nu på många håll, rejält torrt, och är det dessutom blåsigt så torkar det ur än mer.
  Genom att använda täckbark så minskar det fästytan för ogräs och det är ju snyggt också, men förr eller senare kommer det alltid in något ändå - men är man beredd och håller efter det löpande behöver det inte i sig innebära massor av extra arbete.

  Persikoträdet vill ha normalt pH-värde och om du lägger ordentligt med nyköpt jord, så behöver du inte kalka extra att börja med, men litegrann kan vara bra att ge. Det finns företag som utför jordprover åt privatpersoner och kan då ge bra och specifika gödslingsråd och då kan du även få fram pH-värde som i sin tur kan ge rekommendationer för kalkning på just den jorden.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.