PH och vatten till vindruvor?

Hej!

Då vindruvor, även Labrusca, ofta är en så kallad "kalkskyende växt" (om jag förstått saken rätt) och ska planteras i Rhododendron/Blåbärsjord så tänkte jag på en annan sak.

Medelhavsväxter såsom citrusträd och fikon mår bäst av att vattnas med citrus/medelhavsnäring nerblandat i vattenkannan så att man inte bygger upp kranvattenskalk i jorden och samtidigt ger balanserad näring.

Gäller samma sak för vindruvor? Kan/bör/ska jag använda mig av flytande medelhavsnäring när jag vattnar plantan under tillväxtmånaderna? Eller är det på något vis "tillräckligt" att den står i rätt jord med lite blåbärs-gödsel inblandat?

Med vänlig hälsning: Henrik och balkong-vinet.
Henrik

Kommentarer

 • Hej Henrik och tack för ditt inlägg!

  Labruskadruvorna bör vid krukodling vattnas med vår medelhavsnäring under hela säsongen fram till och med i mitten eller slutet av augusti.
  Om man ogillar att blanda och hålla på så ofta, så går det också bra att ge rododendron- eller blåbärsgödsel Då räcker det med två eller max tre givor under hela säsongen. Det är en smaksak vilket man väljer. Druvorna blir lika glada i båda fallen.

  För säkerhets skull skriver jag också att druvor som inte hör till labruskadruvorna, eller de baltiska staketdruvorna som de också kallas, så gäller annan jord och näring. Men av härdighetsskäl tycker jag du ska välja en labruskadruva vid krukodling även om du är i den mest gynnsamma odlingszonen.

  Vänliga hälsningar,

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Och ja det är en Labrusca - Suffolk Red jag har från er och som bor i kruka fylld med blåbärsjord och rhododendronjord och en nypa blåbärsgödning (ca 20 gram för att matcha jordytan)

  Men då byter jag till att vattna med medelhavsnäring om någon månad så att jag inte övergöder rankan medan det finns blåbärsgödsel kvar i jordblandningen.

  Men bara några dagar in växer den redan så det knakar i alla fall!

 • Hej igen, roligt att den är på gång.

  Ja vänta gärna cirka 4 veckor efter plantering innan du börjar ge mer näring till den.

  Lycka till med odlingen nu!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.