Till senaste kommentaren

Hur planterar jag klätterrosor vid spaljé?

Hejsan, sökte lite i forumet, hittade inget direkt svar, så frågar själv direkt, tänkte bygga en spaljé, ca 2,40 m lång och lika hög, men tänkte kolla hur tätt jag får plantera klätterrosor, vill ha två eller tre olika sorter och när den spaljén blir igenväxt så finns möjlighet att bygga vidare så tänkte göra det längre fram men ah, hur tätt får jag plantera klätterrosor? Samt hur mycket växer dem cirka per säsong och har ni andra planterings/skötsel tips tar jag dem gärna.
Simon

Kommentarer

 • Hej Simon,

  Tack för din fråga!

  Vad härligt med en ny spaljé och klätterrosor invid.
  Klätterrosor har generellt ett planteringsavstånd på mellan 1-1,5 m beroende lite på sort. Detta för att de är väldigt vida och ska ha gott om plats att växa över tid. Det varierar väldigt hur mycket en ros växer per säsong baserat på vädret det året och de första åren kan det dröja lite innan rosen har etablerat sig ordentligt och satsar på riktig tillväxt.

  Några andra råd jag kan skicka med är att använda en riktigt bra och näringsrik jord, exempelvis Ros- och perennjord eller Yrkesodlarjord som är väldigt näringsrika. Plantera gärna din klätterros något snett riktat med rotsystemet något vinklat ut från spaljén och "kronan" riktad in mot spaljén. Detta hjälper rotsystemet att inte hamna i någon "regnskugga" som skyms av spaljén och hjälper rosen hamna rätt så att den kommer nära att sedan klättra upp på spaljén. Tänk också på att rosen behöver hjälp att bindas upp till viss del och att detta och beskärning varje år gör det värt att ytan nära spaljén ska vara lättåtkomlig för skötsel.

  Är rosen inte rotäkta behöver den planteras ca 10 cm ner underjordytan från det okulerade stället. Mer om dett kan du läsa i denna artikel: Plantera rosor så här.

  Lycka till med dina nya rosor!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.