Plantera ny vinranka/sköldlöss

Hej,
Jag har en vinranka utmed husfasaden som ser ut att ha drabbats av sköldlöss. Det känns som ett heltidsjobb att bli av med dem då de verkar vara experter på att gömma sig på alla möjliga ställen. Så jag funderar på om det inte är enklast att såga ner trädet. Kan jag om något år sätta en ny vinranka på samma ställe? Eller är alla gamla rötter i vägen för den nya? Går det att ta död på alla rötter på något sätt eller är det enda sättet att bli av med dem att gräva upp dem?

Kommentarer

 • Hej och tack för ditt inlägg!

  Jag tycker att det är synd att såga ner den - när du säger såga så låter det som den har några år på nacken.
  Det är omständligt att få bort sköldlössen och det är ofta en process som kräver upprepade insatser, men om du sätter en ny ranka där eller på annan plats kan den lika gärna drabbas av sköldlöss.

  Många arter av sköldlus kan klara låga temperaturer, men om det här är första året plantan angrips så är det inte säkert att angreppet kommer tillbaka nästa säsong, eller att det är lika kraftigt. Det finns en uppsjö av recept på nätet med hur du blandar grönsåpa med vatten och har i lite rödsprit. Det kräver upprepade behandlingar för att få effekt och man ska aldrig spruta så att solsken hinner komma på innan det torkat in.

  Till vintern, gärna i december, kan plantan beskäras lite mer än vanligt för att få bort en hel del som eventuellt tänkt övervintra på din druva.

  Skulle du ändå välja att ta bort den befintliga rankan, så bör så mycket rötter som möjligt grävas bort. Det finns medel som över tid mjukar upp och bryter ned stubbar som till exempel Stubb-X, men det tar ändå tid för medlet att få önskad verkan.

  Min rekommendation är alltså att inte ge upp kampen, utan att avsätta tid för den.

  Vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.