Till senaste kommentaren

Tips vid plantering av vinterliguster och tuja?

Hej!
vi vill plantera en häck med mestadels vintergrön liguster- det ska väl fungera ute på Ekerö, växtzon 2 ?
Ca 10 meter av häcken skulle vi däremot vilja är ännu tätare och vi har därför funderat på Thuja Brabant för den biten.

Eftersom vi ska plantera en ganska lång häck på ca 50 m totalt behöver vi en större mängd planteringsjord. Vi har talat med en leverantör som säger att det finns hästgödsel i planteringsjorden, är det bra?
Vi tänker blanda upp planteringsjorden med vanlig lerjord så den kommer att vara uppblandad.
Vi har hört att det kan vara bra att det redan finns gödsel i jorden men någonstans har jag läst att man inte ska gödsla vid planteringen av häcken, utan att man ska gödsla häckplantorna lite senare.
Vilket gäller?


Malin

Kommentarer

 • Hej Malin,
  En naturgödslad jord med tex kogödsel eller hästgödsel är mer av en jordförbättring det du däremot kan undvika är för mycket kväverikt hönsgödsel innan buskarna har etablerat sig. Hästgödsel kan innehålla flerårigt ogräs och inte lika mycket näring som kogödsel. Lycka till med planteringen!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda,

  tack för ett bra svar angående planteringsjord.
  Vad är leveranstiden för 225 barrotade ligusterplantor 30-50 cm (ART NR:
  262887)?


  Malin Nilsson
 • Hej! Ungefär en vecka brukar det ta att få häckplantorna, beroende på vilken dag de beställs.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej igen,

  tack för ditt svar Frida. Vi håller just nu på att plantera de barrotade ligusterplantorna. Vi har fått en instruktion om att plantorna ska stå 5-10 cm djupare än förgreningsstället, vilket är svårt då förgreningen på många av våra plantor börjar 1-2 cm ovanför rötterna, hur ska vi plantera dem? Hur långt avstånd ska det vara mellan förgreningen och jorden?

  Hälsningar
  Malin
  Malin Nilsson
 • Hej Malin!
  Plantorna ska sitta på samma jorddjup som de suttit på tidigare och inget annat. Om du tittar på plantorna så ser du var rötterna börjar och hur högt upp jorden tidigare stått på plantan. På samma höjd ska de sitta när du gräver ner dem. Jag tror att du blandar ihop planteringsdjupet med rosor som planteras med förgreningen 5-10 cm under marken. Sen kan man säga att det inte är så där jättenoga med hur djupt de hamnar. Några centimeter hit eller dit spelar ingen som helst roll. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • vi ska plantera krukodlad liguster- hur lång tid får det ta från att vi har fått hem dem tills de måste ner i jorden?
 • Hej, tack för din fråga!

  De krukodlade ligusterplantorna är det inte lika bråttom med som om de varit barrotade. Tumregeln är ändå att ju förr desto bättre, men de kan klara sig ett par veckor så länge de får vatten och tas om hand. Ju längre norrut i landet man kommer desto snabbare bör man vara.

  Nu verkar det inte bli jättemycket sol men även såhär års kan det vara bra att se till att de oplanterade växterna inte står för länge i utsatt läge.

  Lycka till med planteringen!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.