Till senaste kommentaren

Varför vissnar vårt nyplanterade körsbärsträd?

Hej! Vi köpte ett körsbärsträd på blomsterlandet för ungefär en månad sedan. Det var väldigt fint och hade gott om blad. Vi planterade det och därefter började alla blad att torka ut. Det har inte fällt bladen utan det står där helt uttorkat och har liksom inte kommit igen. Vi har fått lite olika tips om beskärning och så vidare men läser samtidigt att man ogärna ska beskära nyplanterade körsbärsträd, och att om man ska göra det ska det ske i perioden juli-september.

Har också läst att körsbärsträd kan drabbas av svamp. I vårat fall känns det dock osannolikt eftersom att det torkade ut direkt efter utplantering? Vi planterade samtidigt ut ett ytterligare körsbärsträd, två äppelträd och ett plommonträd som alla trivs och har blad, utom plommonträdet som det också går lite trögt för. Det trädet hade dock inga blad när vi köpte det, så vi ger det lite tid.

Min fråga är, hur kan vi göra för att körsbärsträdet ska ta sig? Är det vanligt förekommande att dom torkar ut (eller vad man nu ska kalla det) direkt efter utplantering?

Bifogar några bilder.

Tack på förhand!

/Erik
erik

Kommentarer

 • Hej Erik!

  Vad tråkigt att ert körsbärsträd inte mår bra! Körsbär och plommon beskärs bara vid behov under juli-september, så det ska du inte göra nu. De kräver ingen årlig beskärning, utan man rensar bara ut döda eller felväxta grenar.

  Jag misstänker att körsbärsträdet torkat ut för mycket. Nyplanterade fruktträd bör vattnas nästan en gång i veckan under första sommaren vid värme och torka. Det är många som missar det. Nyplanterade växter, både fruktträd och andra växter, behöver mycket omsorg vid etableringen.

  Det du kan göra nu är att se till att vattna och avvakta och se om trädet orkar bryta fram med nya blad. Eventuellt döda grenar klipper du bort på sensommaren.

  I guiden Plantera fruktträd - gör så här finns mer tips!

  Lycka till!

  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.