Till senaste kommentaren

Plantering av olika sorters BÄRHÄGGMISPEL för att få bättre pollinering och bär skörd.

Hej,
Vidplantering av BÄRHÄGGMISPEL rekommenderas på Blomsterlandets hemsida att man skall plantera olika sorter jämte varandra för att förbättra pollinering och få större bärskörd.
Vad menas med olika sorter?
Vad jag kan se finns det bara en sorts BÄRHÄGGMISPEL till försäljning på Blomsterlandet.se.

Jag har tänkt plantera 3 st BÄRHÄGGMISPEL plantor eller 2 stycken tillsammans med någon annan formklippbar buske i en och samma låda (stor), eventuellt tillsammans med två stycken mindre perenna plantor (blommor).

FYI
Jag har en 2 meter lång, 35 cm brev och 60 cm djup planteringslåda med underbevattning genom en 20 liter cistern i botten under lådan. Lådan är i trä och är dessutom isolerad med frigolit för att planter skall klara vintern. För säkerhetsskull finns det även frostskyddskabel monterad i lådan om det skulle bli en riktig vargavinter. Lådan står i ett syd-syd-ostligt läge, d v s mycket sol och kan bli blåsigt på vintern och mycket varmt på sommaren. Om ni inte tror att en BÄRHÄGGMISPEL skulle trivas där, vad skulle ni i s f rekommendera för sorters plantor.
Tidigare år har jag testat med två olika sorters lagerhägg (Genolia & Angustifolio) vissa har trivts andra inte men inga har överlevt mer än 3 år.

Tacksam för tips!
Catharina

Kommentarer

  • Hej Catharina!

    Bärhäggmispeln är själfertil, men ger bättre skörd om man planterar minst två olika sorter tillsammans. Med olika sorter menar man då olika namnsorter. Exempel på det är ' Fk Alvdal', 'Northline' och 'Smokey'. Av dessa är 'Smokey' slut på Blomsterlandets weblager, men de övriga två tycks finnas att beställa i nuläget. Sorterna ovan är mycket härdiga, så de borde fungera bra i din odlingslåda.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.