Till senaste kommentaren

Hur ska jag få min häggmispel att etablera sig?Hej!
Jag har två frågor gällande min nya häck som jag planerat för ca en månad sen (barrotad häggmispel);- bör jag beskära den nu för bättre etablering eller kan jag göra det senare? Ser inga blad / knoppar 2-3 dm (som jag läst är det rekommenderade beskärningshöjden) från marken och undrar om jag ändå ska klippa långt ner, bifogar bild.
- några lyckades inte ta sig så jag fick 4 nya (krukplanterade), de barrotade har jag planterat med 30 cm avstånd men krukorna står att det ska vara 100cm planterings avstånd, kan de planeras närmre än så eller bör jag planera om dem så de står glesare än de 30 cm jag
- ska jag beskära krukplantorna lika hårt (dessa planterades

Tack på förhand

Med vänlig hälsning,
Kristina


Kristina

Kommentarer

 • Hej Kristina, tack för ditt inlägg!

  Vad trevlig med häggmispel som häck. När det kommer till plantering och skötsel av barrotade och krukodlade plantor så kan det vara olika råd då förutsättningarna inte är dom samma.

  Barrotade plantor är upptagna och fraktade utan jord, från odlare till butiken. Det innebär att en del av rötterna har blivit kapade och plantan riskerar att torka under frakten. För att en barrotad planta ska kunna etablera sig ordentligt så är det extra viktigt med skötseln. Dina nyplanterade häckplantor har precis börjat att etablera sig på platsen, skapa rötter och kunna lagra energi, att beskära dom nu mitt under säsong skulle kunnat stressa plantan och förhindra etableringen något.

  Förr brukade man rekommendera att kapa sina barrotade plantor hårt vid planteringen för att plantan skulle skjuta många nya skott och häcken skulle bli tät fort. Den nya skolan är att låta plantorna etablera sig ordentligt och beskära dom året efter planteringen.

  Att beskära plantan vid ca 20-30cm från marken är helt rätt och gör att plantan blir tät hela vägen ner. Om det inte syns några knoppar eller finns några grenar så pass långt ner så gör det inget. I barken finns vad som kallas för sovandes knoppar eller "ögon" som kommer vakna till liv och skjuta nya skott efter att du kapat plantan.

  Dina krukodlade plantor kommer att ha ett visst försprång då deras rotsystem är mer utvecklat och kommer kunna växa och etablera sig fort. Dessa plantor är mer lämpade att beskära hårt vid plantering för att förgreningen ska sättas igång. Men i detta fall när du har både barrotade och krukodlade skulle jag rekommendera att beskära alla plantor samtidigt för att få en jämn och fin häck.

  Planteringsavståndet på sina plantor kan beror på många olika faktorer så som storlek på plantan vid plantering, vilken art det är, barrotade- eller krukodlade plantor, vilken sluthöjden på häcken kommer att vara samt hur snabbt man vill att plantorna ska växa ihop. Som en regel brukar man säga 3 plantor per meter eller ett avstånd på 30 cm. I ditt fall skulle jag plantera alla plantor på samma avstånd, ca 30 cm. Det för att du redan börjat med detta avstånd samt att plantorna inte är så stora. Häggmispel har inte några problem med att stå nära varandra och påverkar inte varandras utveckling.

  Hoppas detta var till hjälp och att du får en super fint häck!
  Christofer Wassberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.