Till senaste kommentaren

Hur planterar och beskär jag olivträd?

Vad är viktigt att tänka på vid beskärning och plantering av olivträd?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Omplantering av olivträd kan ibland vara utmanande. Plantan odlas i en sorts jord och lera som stelnar med tiden. Det blir alltså väldigt svårt att ta bort denna lera, men så länge det inte bildats rotsnurr i krukan så spelar det ingen roll ifall all jord inte tas bort. Plantan kan sedan placeras i en större kruka med mer jord.
  För att plantera en stickling från ett olivträd; sätt sticklingen i en näringsfatting såjord och trä en plastpåse över med små lufthål i. Placera krukan ljust och varmt och se till att den inte torkar ut. Efter ett par veckor bör de ha rotat sig och kan planteras om i en mer näringsrik blomjord. Om man har planterat ett skott och vill få det till ett uppstammat träd så binder man upp det mot en stödpinne och stammar upp plantan (tar bort de nedersta bladen) allt eftersom den växer. Ingen näring behövs i början när en stickling eller ett skott har planterats.
  Februari är en bra månad att beskära ett olivträd, möjligen något senare om man bor i norra Sverige. Olivträd tål väldigt kraftig beskärning, dock bör man undvika detta om man vill se trädet växa sig stort.
  Blomsterlandet
 • Hej! Vi har två olivträd som vi planterade om i mars. De börjar nu skjuta i höjden och ser lite spretiga ut. Kan man klippa och jämna till utan att skada växten?

  Jeanette
 • Hej Jeanette!
  Absolut, klipp ner det som spretar så att kronan får en fin form. Det kan göras kontinuerligt vid behov.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack 😀
  Jeanette
 • Jag har ett olivträd som nu har många Oliver, kan man äta dem? Eller är de giftiga?

  Margareta Gustafsson
 • Hej Margareta,
  Så trevligt med olivskörd! Visst kan du äta dem.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Jag har ett olivträd på inglasad balkong. Nu börjar det bli lite stort i "kronan". Kan jag bara klippa trädet så det blir en rund krona eller finns det vissa speciella råd man ska tänka på?
  Britt Jönsson
 • Hej!
  Du kan klippa olivträdet till den form du önskar. Det viktiga är att du inte gör det innan ljuset börjat återvända. En bra tidpunkt är februari-mars. Sedan kan du "frisera" olivträdet kontinuerligt vid behov. Använd gärna en bra sekatör så du får fina snittytor. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej. Vi har ett stort olivträd med två stammar, skulle gärna vilja ta bort den ena som växer lite snett och är ca 1,5 cm tjock och växer ut från huvudstammen. Går det bra att göra det?
  Zengler Peter
 • Hej Zengler,
  Olivträd klarar bra att blir beskurna och så även att klippa kraftigare grenar. Ni kan alltså beskära trädet och så här års är en bra tid för det.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Kan man plantera om olivträd på hösten innan man tar in det?
  Inge
  inge
 • Hej!

  Hösten är ingen bra tid att plantera om olivträd, då ska det gå ner i vila. Vänta till våren istället.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.