Till senaste kommentaren

Hur planterar och beskär jag olivträd?

Vad är viktigt att tänka på vid beskärning och plantering av olivträd?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Omplantering av olivträd kan ibland vara utmanande. Plantan odlas i en sorts jord och lera som stelnar med tiden. Det blir alltså väldigt svårt att ta bort denna lera, men så länge det inte bildats rotsnurr i krukan så spelar det ingen roll ifall all jord inte tas bort. Plantan kan sedan placeras i en större kruka med mer jord.
  För att plantera en stickling från ett olivträd; sätt sticklingen i en näringsfatting såjord och trä en plastpåse över med små lufthål i. Placera krukan ljust och varmt och se till att den inte torkar ut. Efter ett par veckor bör de ha rotat sig och kan planteras om i en mer näringsrik blomjord. Om man har planterat ett skott och vill få det till ett uppstammat träd så binder man upp det mot en stödpinne och stammar upp plantan (tar bort de nedersta bladen) allt eftersom den växer. Ingen näring behövs i början när en stickling eller ett skott har planterats.
  Februari är en bra månad att beskära ett olivträd, möjligen något senare om man bor i norra Sverige. Olivträd tål väldigt kraftig beskärning, dock bör man undvika detta om man vill se trädet växa sig stort.
  Blomsterlandet
 • Hej! Vi har två olivträd som vi planterade om i mars. De börjar nu skjuta i höjden och ser lite spretiga ut. Kan man klippa och jämna till utan att skada växten?

  Jeanette
 • Hej Jeanette!
  Absolut, klipp ner det som spretar så att kronan får en fin form. Det kan göras kontinuerligt vid behov.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack 😀
  Jeanette
 • Jag har ett olivträd som nu har många Oliver, kan man äta dem? Eller är de giftiga?

  Margareta Gustafsson
 • Hej Margareta,
  Så trevligt med olivskörd! Visst kan du äta dem.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.