Till senaste kommentaren

Tips på träd i kruka för zon 4 och ros i kruka?

hej! Fråga 1: Jag har en stor stubbe i trädgården där det skulle vara snyggt med ett träd i en kruka. Vill gärna att trädet kan övervintra ute i krukan. Bor i zon 4 norr om Uppsala. Har tänkt mig hängsälg eller Dvärgsyren. Fungerar det eller har ni fler tips?
Fråga 2: skulle gärna ha en isolerad kruka till trädet/busken. Vilken av era utekrukor tål kyla och/eller är isolerade?
Fråga 3: jag skulle vilja ha en gul ros i kruka på vår terrass. Den är tänkt att få flytta in i stallet eller förrådet på vintern (där är det ljust och 15 grader). Vilken ros rekommenderar ni? Hur vill den ha det på vinterförvaringen?
Fråga 4: jag har eget hästgödsel på gården. Fungerar det för alla perenner, blommande buskar, rosor och fruktträd eller är det någon växt som är känslig för det? Tack på förhand! Ps. Mycket nöjd med er on-line shop ?
Kristina

Kommentarer

 • Hej Kristina!

  Tack för din fråga och ditt beröm :-)

  Svar på dina frågor:

  1. Både hängsälg och dvärgsyren fungerar bra utomhus i kruka. Man skulle även kunna tänka sig japansk lärk på stam eller hängkaragan. Jag har själv haft dvärgsyren i kruka utan särskilt vinterskydd i många år här utanför Uppsala.

  2. Det brukar finnas isolerande krukor i frigolitliknande material (säljs under namnet Lindesbergskrukan). Till exempel den här: Lindesbergskrukan

  3. Rossorten Friesia är en bra och tålig gul klasblommande sort med lång blomningstid. Vinterförvarningen ska vara sval och frostfri. Spelar ingen roll om det är mörkt.

  4. Hästgödsel skulle jag använda till det mesta, möjligen med reservation för kalkskyende växter som t ex rododendron eller blåbär.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.