Till senaste kommentaren

Plommonträd med hål i bladen, vad beror det på?

Hej!
Plommonen börjar mogna, men allt ser inte okej ut. Några plommon, men inte alla, har något genomskinligt kladd på sig. Bladen har hål, men ingen synlig ohyra. På ett ställe syns något kådaliknande.
Vad har hänt? Vad kan/ska vi göra? Är plommonen ätbara om man tar bort "kladdet"?
Tack på förhand.
Vänligen Karin
karin

Kommentarer

  • Hej Karin!

    Tack för din fråga! Jag ser flera olika angripare på ditt träd. De små hålen i bladen brukar kallas för hagelskottsjuka. Det är en jättevanlig sjukdom på plommon och nästa alla träd får det. Den orskas av en svamp, men påverkar inte trädet i någon större omfattning. Det finns inga metoder för att få bort angreppet, men se till att bekära trädet så det blir ljust och luftigt - det minskar angreppen något.

    De fula frukterna och gummidropparna som tränger fram orsakas ofta av plommonvecklare. Det är dess larver som tränger in i frukten varvid vätskan tränger fram och den efterlämnar sig även en del exkrementer inne i frukten runt kärnan. Det är inte fartligt att äta angripna frukter, men kanske mindre aptitligt. Försök plocka bort angripna kart så snart symotomen visar sig, för att begränsa vidare spridning.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.