Till senaste kommentaren

Varför får vi inte mer frukt på vårt plommonträd?

Hej,
Vi har 3 st plommonträd . Ett ca 20 år gammalt - relativt små blå/ röda. Den klassiska små plommonen tror jag man kan säga....
bär super mycket ca vartannat år . Helt enligt mina förväntningar.

Då vi älskar plommon så köpte vi två träd ytterligare för ca 8-10 år sedan. Stora gula och stora blå plommon. Träden växer bra , är friska och har rikligt med blommor . Och då menar jag rikligt !😄
MEN , vi får ca 2 plommon per träd ! 😩
Till detta skall läggas att vi är biodlare så det är stor aktivitet i träden under blomningen och att det geografiska läget är en ö utanför Lysekil på västkusten.
Frågan är då .....vad kan man göra ?
- såga ner dom och plantera nya , alt ....
- plantera nya som ”hjälper till ”vid pollineringen .( Tyvärr kommer jag inte ihåg vilka sorter dessa två plommonträd representerar ....)

Hoppas att ni kan ge en hjälpande hand - det är så synd med träd som verkligen strålar av 100000 blommor och inget resultat finns att skåda ....förutom för bina ! Dom njuter .

Allt gott , med hopp om goda råd

Knut Simonsson
Knut Simonsson

Kommentarer

 • Hej Knut,
  Tack för din fråga. Den enda anledningen till att frukt uteblir som jag kommer fram till är att plommonträden trots blomning och pollinatörer måste korspollineras med annan sort av plommonträd. Eftersom träden är på en ö kan dessa bli isolerade för korspollinering eftersom en pollinatör generellt flyger som längst 1 km. Jag tycker inte du ska såga ner träden utan snarare be om hjälp i din närmaste Blomsterlandetbutik med sortbestämning av plommonträdet och komplettera med ett nytt träd som korspollinerare. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Varför har mitt plommonträd fått fullt med mossa eller lava, alldeles gråa grenar.
  Sylvia Engström Söderlund
 • Hej,
  Nu har jag inte sett en bild på trädet men det är vanligt att svampsporer får fäste på träds stammar utan att dessa påverkar träden negativt. Ha en fin kväll!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Måste man ha ett annat fruktträd i närheten, det har gått 8 år nu utan frukt, hjälper det med tidlösa i stället.Tacksam för svar.
  Sylvia Engström Söderlund
 • Hej Sylvia,
  Det stämmer att för en ökad skörd bör man ha ett träd av annan sort för korspollinering. Bor man i en tätort brukar det dock finnas tillräckligt med andra sorters träd i närområdet. Du kan även prova att fosforgödsla trädet med tex benmjöl som du myllar ner i jorden. Fosfor stimulerar till blomsättning. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Skulle köpa en äldre plommon träd typ sviskon får torkning, Har redan familjen plommon träd  gammal 14 år .Den gav  frukt  första gång   efter ca...8 år Vilken mörk blå sort som söm jag kan köpa på BL   söm behöver inte vänta så länge  .Tacksam för svar.

  vivi
 • Hej,
  Jag rekommenderar dig sortern 'Opal'. Populär sort som är mycket rikbärande med söta frukter som mognar tidigt på säsongen. Den är dessutom självfertil. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.