Till senaste kommentaren

Hur ska jag låta porslinsblomman klättra?

Hej, jag söker råd och inspiration för min porslinblomma! Först tänkte jag inte låta den klättra i fönstret, men efter vad har växten åstadkommit själv (se bilder, nu lutar den mot gardin), funderar jag på att stödja den på vägen uppåt :o) Kommer den att trivas bäst när den får klättra vidare, eller är det lika bra när nya rankor "faller ner" på fönsterbräda om ett par dagar/veckor (kanske börjar blomman växa lite mer "buskliknande" isf?) ? Jag har bindtråd jute, som jag skulle kunna sätta imellan fönsterbräda och gardinstång, precis där växten står just nu, tror du att det kan fungera bra? Eller blir det bättre om rankorna får klättra längst väggen? Är det bättre att använda bindtråd eller plastklämmor (säljer ni plastklämmor för klätterväxter?) ? Hur ska jag få till det här rätt? :o) Med vänliga hälsningar, Magdalena Hansen
Magdalena

Kommentarer

 • Hej Magdalena, tack för din fråga!

  Porslinsblommor vill gärna klättra på något, men det går också utmärkt att ha dem hängande i en ampelkruka. Så länge den växer riktigt ljus så trivs den bra.

  Just nu utgör den ett stöd för sig själv, men i takt med att det blir allt färre ljustimmar så kommer rankorna inte hålla sig uppe av sig själva. Men exakt hur man binder upp dem spelar inte någon större roll. Det jag tycker man bör tänka igenom innan man väljer en metod är att det bör gå att komma åt att ta ner gardinerna för byte eller tvätt, så att de inte växten trasslar in sig för mycket.

  En del föredrar färdiga krukspaljéer som sätts i krukan eller ett par stödpinnar som förbinds med jutegarn eller någon annan tråd. Det går också att fästa en skruv högt upp och en långt ner på väggen intill och dra en lina mellan dem. Mot den lösningen behöver man förstås binda in rankorna.

  Vi har många olika slags bindtråd, även jutegarn, och flera typer av klämmor, ringar och trådar som går att tvinna.
  Här kan du se en typ av färdig krukspaljé som är populär, även om just denna är i minsta laget.
  Krukspaljé Det går också att bygga en egen av några stödpinnar, lite fantasi och ett antal meter snöre. Fördelen med krukspaljéer är att det blir lättare att flytta växten, jämfört med om den är bunden på väggen eller klättrar fint på gardinstången.

  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.