Potatis i hink

Hej!
Ska försöka sätta potatis i hink på balkongen för första gången.
Har fyra potatisat med groddar i en mörk kruka i min matkällare just nu.
När ska jag sätta dem i en hink? Vilken jord är bäst? Ska de stå kvar i den svala lite dunkla jordkällaren ett tag först? När ska jag ge dom mer ljus och värme?

Vänliga hälsningar
Margareta Karlsson i Sundsvall
margareta karlsson

Kommentarer

 • Hej,
  Att odla potatis i hink är verkligen praktiskt och kan ge en bra skörd. Jag tycker du ska plocka fram dina förgrodda potatisar i ljuset i slutet av mars. Plantera dem gärna i jord i mindre krukor (det finns speciella potatiskartongkrukor) så utvecklar de både rotsystem och groddar. I slutet av april kan du (om vädret tillåter) plantera ner dem i potatiskrukorna och ställa ut. Kom ihåg att kupa potatisarna med ny jord vartefter att de växer.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • kan jag plantera några köksväxter ex,vis potatis- sallad - persilja - morötter mm på en balkong i norrläge ingen sol under hela dagen?
  Norrköping
  ROLAND ROSELL
 • Hej,
  Visst kan du odla grönsaker även i ett norrläge. Främst är det bladgrönsaker som sallad, mangold, rabarber eller kryddor som basilika och koreander som trivs i skuggan. Även vinbär och krusbärsbuskar ger skörd även i skugga. Morötter och potatis däremot kräver mer sol. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.