Prickar på bladen på vår clusia

Hej, vi har upptäckt en massa prickar på bladen på vår clusia. Vad kan det bero på och vad kan vi göra åt saken? Vi planterade om för ngn månad sen och den står i norrläge. Prickarna är jämt utspridda. Men än så länge är majoriteten av bladen fina.

tack på förhand,

Kommentarer

 • Hej Erika,
  Är det bara de nya bladen som har dessa prickar? Det ser ut som om cellvävnaden dött och det kan bero på att växten blev stressad vid omplanteringen men också att den är placerad för mörkt vilket ger den för lite möjlighet till fotosyntes. Prova att flytta den till en ljusare plats och avvakta någon månad så hoppas jag den återhämtar sig. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej, tack för svar. Det är mestadels prickar på de nya bladen men även de gamla.
  Vi ska testa att flytta den till en ljusare plats ett tag. Men vi trodde att det var ngt lusangrepp? Tex sköldlöss. Det är bruna upphöjda prickar samt att det finns lite sockerliknande klibb på vissa blad.
  Erika
 • Hej igen,
  Jag har svårt att se detaljerna på upphöjningarna på bilden men visst skulle det kunna vara sköldlöss. Dessa är svåra att bli av med och det krävs en tålmodig behandling där man vid upprepade tillfällen skrapar bort lössen och samtidigt bekämpar dem med ett systemiskt växvårdsmedel med insektpinnar Provanto. Prova att pillra bort fläckarna och se hur dessa ser ut underifrån. Sköldlöss ser nästan ut som gråsuggor underifrån.

  Än en gång lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.