Pyralidskadade plantor

I höstas köpte jag fina frön av flera spännande tomater att odla inne och satte igång i oktober. Jag använde pluggbrättet och köpte såjord som jag brukar göra. De flesta kom upp men växte väldigt trögt, de första bladen började bli missfärgade och bara några få började bilda karaktärsblad. De som fick karaktärsblad planterade jag om i näringsrik jord och några växte på sig och blev fina. Resten var bara att kasta. 
Som tur var hade jag sparat hälften av fröna till senare. Testade i december att så resten. Använde Blomsterlandets såjord som jag hade steriliserat för säkerhets skull. Samma sak händer?
Fröna gror, bladen blir missfärgade och växer trögt. Så fort minsta antydan till karaktärsblad syns, planterar jag om de i näringsrik bra jord. Några fortsätter växa trögt och får konstiga blad andra står helt still.

Jag hade sparat ett enda frö som jag nu sår direkt i bra planteringsjord som jag är trygg med. I bilden med tre plantor ser man längst till vänster den friska plantan som såddes den 17/1 och planterades om 3/2 och i krukorna bredvid är samma sort men sådda 22/12 och omplanterade 15/1
Det är alltså en månads skillnad på dem?
Såjorden är Blomsterlandets såjord och är en svagt gödslad jord för frösådd.

Jag misstänker att den innehåller pyralidrester.

Weronika Särnström

Kommentarer

 • Hej Weronik,
  Tack för din fråga och bilder, vänligen maila
  kundservice@blomsterlandet.se
  Så kan de hänvisa till rätt person inom företaget som har den produktkunskapen

  Ha en fin dag!
  Josefin Lundgren
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.