Rabatt ovanpå infiltrationsbädd

Hej!
Jag ska anlägga en upphöjd rabatt ovanför en infiltrationsbädd och skulle behöva tips på lämpliga klätterväxter, buskar och små träd som inte får så djupa eller invasiva rötter. Rabatten kommer att vara i ett soligt och ganska torrt söderläge och jag har i övrigt tänkt ha stäppsalvia, stenkyndel, kantnepeta, vit kransveronika, violruta och pioner duchesse de nemours. Jag skulle helst vilja få upp höjden lite om det går, tex med rostorn men vill inte förstöra infiltrationsbädden. Jag gillar tex klematis Alpina Plena och rosor men hur fungerar det med deras rotsystem?

Tack på förhand! / Josefine josefine

Kommentarer

 • Hej Josefine!

  Växters rotsystem står oftast i direkt proportion till det som växer ovan jord. Små växter får små rotsystem - stora växter ger större rotsystem. Olika sorters perenner av låg eller medelhöjd (som du själv är inne på fungera alltså bra. Buskar, träd och andra större växter fungerar sämre. Rosor är kända för att få djupgående rotsystem, så de skulle jag därför också undvika. Klematis kan jag tänka mig fungerar, men jag skulle då undvika de mer "aggressiva" och kraftigväxande sorterna. Tänk istället på lägre sorter med en maxhöjd på ca 2 m.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Okej tack för ett bra svar! Har du några andra förslag på klätterväxter som kan fungera?
  Mvh Josefine
  josefine
 • Hej igen!
  Det finns ju säkerligen många olika klematissorter i olika färger och varianter att välja på. Andra klängväxter är ju t ex vildvin, kaprifoler eller klätterhortensia, men de blir då alla betydligt högre som fullvuxna, med ökade risker att rotsystemen på sikt förstör infiltrationen.
  Trevlig kväll!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.