rådgivning lagerhägg

Hej!
Jag har nyligen upptäckt denna växt, vintergrön, med doftande blommor som kan ge hjälp åt insekter, bär som fåglarna kan äta...
Vill gärna ha lite råd om vilken variant som passar bäst för mig. Jag har en befintlig gammal syrenhäck som jag vill förlänga. Jag tänker mig att det skulle räcka med 2 plantor som får bli lite av solitärer och inte häckklippta. Men klippta så att de blir täta.
Vill gärna ha någon som är rätt snabbväxande. Vi har dessvärre gott om rådjur som håller till på tomten. Tomten är ursprungligen en skogstomt med mycket karg jord. Dessutom har grannen något som jag tror är parkslide alldeles nära där jag vill ha mina plantor.
Finns det någon variant som skulle kunna ha i alla fall en liten chans? Jag är medveten om att det är en stor risk att det går åt skogen men jag vill försöka.

Ingrid Pontén

Kommentarer

 • Hej Ingrid,
  Jag tycker absolut att du ska försöka och förhoppningsvis går det mycket bra! Lagerhägg passar liksom schersmin. Men om du vill att dessa ska blomma bör du inte klippa dem för hårt eftersom du då klipper bort blomanlagen. Bäst är att klippa dem direkt efter blomning. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej! Jag undrar vilken sorts lagerhägg ni rekommenderar eftersom det finns ett antal olika sorter?
  Jag tänkte beställa så fort jag vet vilken som lämpar sig bäst.
  Hälsningar Ingrid
  Ingrid Pontén
 • Hej igen Ingrid,
  Jag tycker att både Lagerhägg GENOLIA ('Mariblon') och Lagerhägg ETNA ('Anbri') är odlingsvärda. Den förstnämnda blir mer upprätt i sitt växtsätt medans den andra sorten blir mer av en buske. Det är således en smaksak vilken du väljer. Lycka till med planteringen!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.