Regn & Växter i kruka utomhus

Hej, jag har planterat några växter i stora krukor på min altan (en smällspirea, en dvärgsyren, några perenner etc). Nu att det har regnat i flera dagar undrar jag om det är ok att växterna har blöt jord hela tiden. Såklart har krukorna dränering, men jorden hinner inte att torka ut när det regnar så mycket och det känns som växterna bara sitter i vattnet: kan det få rötterna att ruttna? Jag tänker också på hösten när det kommer att regna ännu mer...  När man har växter i krukor måste man skydda dem från regnet på något sätt innan det är dags att packa dem för vintervila? Tack

Kommentarer

 • Hej!

  Så länge krukorna har fungerade dränering och vattnet kan rinna ut, så är det ingen fara. Vid långvariga regnoväder så kan det ju vara blött även ute i marken under många dagar i sträck. Inför övervintring är det dock en fördel om jorden inte är jättevåt (det inverkar negativt på vinterhärdigheten), så låt gärna krukorna stå under någon form av regnskydd den sista tiden på hösten, så du då kan reglera fuktigheten bättre.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svaret! Under vintervilan måste man vattna växterna om de läggas i en plats där de kommer inte att få regn eller ska man låta dem bli tills våren?
 • Hej igen!

  Om krukorna står utomhus behöver du inte vattna under vintern. Då väntar du till våren och vattnar när jorden känns torr.
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.