Rhododendronproblem

Hej kära trädgårdsmästare!

Jag har en liten Rhododendron i kruka på min balkong. Planterad med jord för rhododendron och gödslad efter blomningen förra året (det var också då jag fick den).

Jag har upptäckt små vita tussar på några ställen (Ullöss, lik av bladlöss? (växt 1.jpg, växt 2.jpg)) men även att det funnits nät (spinnkvalster, eller bara spindlar?) mellan vissa delar och under ett blad (växt 4.jpg). Dock inte så mycket nät mellan blad, men jag hittade väldigt mycket under bladen vid jorden (växt 5.jpg).
Vad jag undrar är om detta är ohyra, eller bara något annat som har kommit dit.

När jag ändå är här och skriver skulle jag kunna fråga om de som ser ut som ståndare, vilka går genom själva blommanbladen. Det som blir över efter blommorna har vissnat. Jag rensar dem när de har vissnat och torkat efterhand, men som ni kan se på vissa bilder så är några kvar. Vissa sitter fast ganska hårt och är fortfarande gröna. Är tanken att man ska plocka bort alla dem oavsett, eller hur skall jag gå till väga efter att min rhododendron har blommat ut?
Jag har nämligen svårt att hitta information om hur man sköter en rhododendron mer än att "gödsla efter blomningen på våren" och "den går att beskära om man vill".

PS. Vissa blad är lite gulnade också (växt 6.jpg) men det är främst förekommande på mindre och "nyare" blad. Är det vanligt? Jag läste till mig att det kunde bero på att växten inte har tillräckligt sur jord, eller vattnad för lite, eller att den stod i för mycket sol.

Det är svårt det här! Mår min Rhododendron bra?

Tack på förhand!
/Amatör som tycker om sina blommor på balkongen
Kristoffer Bengtsson

Kommentarer

  • Hejsan!
    Jag tycker din rododendron ser ut att må strålande. Det är troligtvis en vanlig liten spindel som har gjort dessa nätgömmor under bladen. Den gör ingen skada på växten, utan kan snarare hjälpa till att hålla borta skadedjur. Både ullöss och spinn ser annorlunda ut. Det gamla torra behöver ej tas bort, men man kan pilla bort dem om det stör. Att bladen är lite flammiga kan bero på näringsbrist, ge den gärna näring några gånger. Det är extra viktigt när den står i kruka. Rododendron vill ha en ganska jämn fuktighet i jorden, så det är bra att vattna regelbundet.
    Lycka till med din fina växt.
    Hälsningar Frida
    Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.