Riddarsporre

Hej! Jag har nyligen köpt riddarsporre hos er och planterat ut det i min rabatt och till en början tog de sig bra, men nu har de börjat se väldigt ledsna ut. Jag bor i Uppsala och rabatten är i soligt läge hela dagen förutom en kort stund på kvällen. Det har inte regnat på länge nu, men vi har vattnat rätt ofta för att det blir så torrt. Marken är väldränerad och näringsrik. Finns det något jag bör tänka på för att de verkligen ska ta sig?
Lisa Brännström

Kommentarer

  • Hej Lisa!

    Tack för din fråga! I det här varma/torra vädret så är det verkligen vattningen som blir den avgörande faktorn för huruvida plantering av nya växter kommer att lyckas eller inte. Undvik att vattna mitt på dagen - växterna hinner ändå inte ta upp vattnet, utan det kommer till 90-95% att hinna avdunsta innan växten tillgodogjort sig det. Vattna istället på kvällen. Se till att vattna långsamt och gärna i omgångar så att vattnet hinner sjunka ned på djupet. Det går åt rätt mycket vatten för att det ska bli fuktigt 10-20 cm ned i jorden. Känn efter med handen i jorden så ser du hur långt vattnet kommit ned.

    Nu när det är som varmast och plantorna är nyplanterade så kan det säkert vara aktuellt med vattning varje kväll, men lite senare så bör det räcka med några rejäla vattningar varje vecka.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.