Till senaste kommentaren

Hur klipper jag en risig ligusterhäck?

Hej, jag har en ligusterhäck som på vissa ställen ser bra ut, men på vissa delar har många döda grenar. I häcken växer mycket murgröna som också har slingrat sig runt häckplantorna, plus en massa ogräs som växer högt, jag tror inte att den är klippt på länge.
Är det murgrönan som tar död på häcken?
Ska jag klippa ner hela häcken nu eller tex halva nu och halva nästa år?
Mvh
Ingela
Ingela

Kommentarer

 • Hej Ingela, tack för din fråga

  Murgrönan kan ta en hel del av näringen för din liguster. Börja med att se om de döda grenarna verkligen är döda. Om det finns blad som är fräscha upp mot toppen så är det liv i dem och det kan räcka med beskärning för att få fart på dem igen.

  Om du har vintergrön liguster kan de vissa vintrar tappa en del blad som kommer tillbaka och det är inte alltid som en hård nedklippning är helt nödvändig.

  Med det sagt, så låter det på din beskrivning som att det är dags att ta ett krafttag. Vid årlig beskärning eller trimning görs den med fördel på sensommaren i JAS-perioden (juli-septmeber), men om man ska föryngra en häck så ger det bättre gensvar i form av kraftig tillväxt vid nedklippning på vårvintern. Helst tidigare än nu i zon 1 som du angivit, i samband med att nya blad börjar spricka fram. Det går fortfarande att klippa ner den nu men den kommer troligen inte att orka producera lika mycket nyväxt som vid tidigare beskärning.

  Försök att ta bort så mycket som möjligt av murgröna och jämna till den, rensa bort det sog går vad som växer i och inunder som murgrönan gör. Forma sedan till lite på sensommaren och klipp ner den efter nästa vinter.

  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.