Rönnspirea trivs inte

Hej, köpte en stor rönnspirea för ett par veckor sen som jag tänkt ha på min balkong. Bladen började krulla ihop sig o ramla av direkt. Hälften är nu borta. Vad är fel? Jag har planterat om den i en stor kruka.

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Har du möjlighet att ladda upp några bilder på hur den ser ut? Det låter som att den ser ut som de börjar göra inför höst och vintervila. Många äldre plantor av rönnspirea har sett ut så sedan högsommaren, då de reagerat på den starka torkan, i synnerhet de som stått i soliga lägen.

  I vanliga fall hade jag tyckt att det bara varit att slappna av, men eftersom din planta ska övervintra i kruka så kikar jag gärna på ett par bilder av blad och planta för att se om det skulle kunna bero på något annat.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Här kommer bilder. Den började tappa gröna blad nästan direkt. Sen började bladen skrumpna. Nu har den nästan inga blad kvar (kan skicka sån bild oxå, har ingen just nu). Har en mindre rönnspirea där bladen börjat ändra färg, men har inte börjat tappa blad ännu.

  Jag skulle vilja veta: Har den en sjukdom? Eller tålde den bara inte flytten och kommer att återhämta sig till våren?

  Sheena
 • Hej igen.

  Att bladen skiftar färg så här års är helt naturligt och en del av växten. Det är vacker när den får sin höstfärg.

  Jag tror att förklaringen till att den torkar ligger i att krukan är alldeles för liten. Även med god vattning är det svårt för jorden att tillgodose plantan med all vätska den behöver.
  Det är inga angrepp av svamp eller ohyra på växten.

  Rönnspirean kan säkert klara sig, men den behöver planteras om i en kruka som är minst 40 cm bred och 40 cm djup, men gärna ännu större, inte minst för att skydda mot vinterkylan.
  Tänk också på att eventuell vinterhärdighetsgaranti inte gäller om växten inte är planterad i marken, hos oss är det så. Sedan kan de ändå klara sig fint i kruka rätt många år, men min första rekommendation är att sätta den i marken, näst bäst i en jättestor kruka.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.