Rosor, "Ingrid Bergman"

Mina 10 nyplanterade  Ingrid Bergman-rosor (inköpta från er) blommar nu mycket vackert och jag är nöjd med resultatet. Jag har två frågor knutna till dessa rosor, ocg de är följande: För att slippa plocka rosblad från jorden när rosorna ramlar sönder, knäcker jag av de rosor som är på väg att blomma över (de ändrar färg) direkt under rosen och låter resten av stammen sitta kvar. Är detta lämpligt, eller bör jag ta bort stammen vid närmaste bladfäste? Den andra frågan handlar om rosornas blad. Någon form av ohyra äter av bladen, men jag har inte lyckats komma på någon "skurk" än! Vad kan det vara för varelse??
Vänliga roshälsningar från Ivar Erlandsen i Västerås.
Ivar Erlandsen

Kommentarer

 • Hej Ivar,

  Tack för din fråga, kan du vänligen skicka en bild på bladen som blivit angripna så kan jag svara lättare.

  Ha en fin kväll!
  Josefin Lundgren
 • Hej Josefin! Var nyss ute och tog ett par bilder av mina "på-ätna" rosblad, samt en bild av hela rosrabatten. Ljuset är nog inte optimalt - men det får duga.Hälsningar Ivar E. i Västerås.
  Ser att det endast går att skicka én bild. Synd!

  Ivar Erlandsen
 • Hej Ivar,

  Tack för bilden
  Du kan ta bort rosen som du gör nu, men det går även att klippa vid nästa bladfäste som du skriver.
  Det ser ut att du som mig även drabbats av öronvirvlar på dina rosor. Kugghjulsliknande gnag är typiskt tecken för dem.
  Vattna med nematoder för att bli av med dem.

  Ha en fin dag!
  Josefin Lundgren
 • Hej Josefin!
  Jodu, öronvirvlar känner jag till, men då i form av den halvmåneformade bandit som för ett antal år sedan åt upp rötterna på mina jordgubbsplantor! Jag trodde då att detta var själva öronvirveln och undrade nu på hur i hela friden denna kunde ta sig upp i rosplantorna för att kalasa på bladen, men nu har jag fått klart för mig att det handlar om en slags skalbagge. Nätet är underbart som informationskälla!
  Nu ett par frågor: Var gömmer sig banditen under dagtid? Finns nematoder på alla Blomsterlandets butiker, och hur vet jag om dessa är "färska" och lever?
  Hälsningar från Ivar i Västerås.
  Ivar Erlandsen
 • Hej Ivar,

  Tack för din fråga, jag har inte hittat någon information vart den befinner sig dagtid, men du kan kolla under bladen.
  Nematoder ska finnas i våra butiker att köpa, de förvars i kylskåp så de ska vara färska och leva när de kommer i rumstemperatur och blandas med vattnet.

  Ha en fin kväll!
  Josefin Lundgren
 • Hej Josefin!
  Det har nu gått ett antal veckor sedan senaste kontakten, och det har hänt saker i min rosrabatt. Jag upptäckte att öronvirvelbaggarna under dagtid tycktes gömma sig i rosorna när dessa gick mot sitt "slut". Jag lyckades skaka ut 3 stycken ur en avklippt ros, och totalt har jag nog "mördat" åtminstone ett tiotal på detta sätt. Jag var även till er butik på Stenby här i Västerås för att köpa nematoder, men den typ av nematoder som fanns där var inte avsedd för öronvirvel. Jag är ganska övertygad om att "banditerna" måste ha följt med i någon eller några av de krukodlade rosorna jag köpte som ersättning till de barrotade jag planterade från början och som inte tog sig. Nu konstaterar jag att det finns "bitmärken" på varje planta i olika grad. Jag skickar en bild på den som ser sämst ut och som jag undrar

  om den kommer att klara sig. Frågan är nu vad jag skall göra framöver? Jag tycker nog att Blomsterlandet borde skaffa fram den typ av nematoder som behövs, "free of charge", eller vad säger du? Dessa rosor är synnerligen vackra, och kan även stå inomhus i ett lite glas med vatten i flera veckor!
  Vänliga hälsningar från Ivar Erlandsen i Västerås  Ivar Erlandsen
 • Hej Ivar,
  Vad bra jobbat av dig!
  Gällande reklamationsärende kan jag tyvärr inte hjälpa dig, vänligen kontakta din butik.
  Ang produkt utbud kan jag ta det som önskemål till vederbörande.

  ​Ha en fin dag!

  Josefin Lundgren
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.