Rosor

Hej! Jag tog sticklingar från rosor i höstas. Två st har tagit sig och står nu i växthuset, men hur fortsätter jag? Omplantera i större kruka, (stå utomhus eller i växthuset) eller plantera på växtplatsen direkt? Tacksam för råd!Mvh Kerstin Tidholm
Kerstin

Kommentarer

 • Hej Kerstin, tack för ditt inlägg.

  Vilket roligt projekt att föröka rosor själv!

  Hur du bäst gör beror på vilka sorter det är. Vet du vilka sorter som skotten kommer från och i sådana fall vilka?

  Det finns en del rotäkta sorter där det är samma sorts ros på hela plantan. Om en sådan sort är härdig i ens växtzon kan de sättas ut direkt på växtplatsen så snart risken för nattfrost är över.

  Men de flesta rosor som säljs är sådana som är okulerade (ungefär inympade) på en härdigare rot vilket gör att de klarar vintern utomhus bättre och går fortare att få fram i säljbar storlek hos odlaren. Det innebär att skotten som man tar har sämre härdighet än dess rot har, vilket i sin tur kan innebära att rosen behöver förvaras i kruka svalt och frostfritt över vintern.

  Du har angivit zon 3 och då tycker jag att rosorna gärna kan stå krukade i växthuset ett litet tag till men bör sättas om i lite större krukor så fort rötterna når kanten och undersidan av rotklumpen - helst lite innan för att det ska gå lättare att vattna. Så fort det går över i mer försommar än vår kan du ta ut dem utanför växthuset.

  Om dina rosor är okulerade så kan det i gynnsamma fall och med lite tur vara så att ädelrosen som skotten är tagna från klarar den växtzon man hör till. Ett sätt att ta reda på hur det förhåller sig är att krukodla rosen tills den är tillräckligt kraftig att klara av att tas nya skott ifrån och rota dem. Detta för att säkra upp så man inte förlorar sin egen förökning. Sedan kan man plantera ner de ursprungliga plantorna en vinter för att se om de klarar av det.

  Vet du vilken eller vilka sorter det är?

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.