Rosrost

HejJag köpte 8 rosor hos er (Blomsterlandet Kalmar) i höstas och planterade dem i grupper mitt på gräsmattan.
Inga andra rosor finns på vår gård som ligger helt ensam med närmaste granne 1 km bort.
Den ena sorten Ros Bonica 82 är nu helt angripen av rosrost (se bild 1)och jag tvingades idag gräva upp alla fyra plantor. Den andra sorten (som jag glömt namnet på, se bifogad bild 2) växer fint, men har fått vissa angripna blad som jag nu nypt bort och slängt i hushållssoporna.
Önskar få råd från er. Ska jag slänga de 4 plantorna Ros Bonica 82? Gäller garantin?
Med vänlig hälsning,
Agneta Nilsson medlem, pers nr 550205 7044
Agneta Nilsson

Kommentarer

 • Hej!
  Jag tycker tyvärr att denna fina ros, Bonica har blivit en allt sämre sort. Förr var det en bra och tålig sort. Jag har fått gräva bort och kasta varenda en av de Bonica som jag har haft planterade, just med anledningen att de ej har hållit sig friska. Så jag skulle säga att när det är så pass mycket rost så är det knappt värt att kämpa. De skulle isåfall behöva klippas ner helt. När det gäller hur garantin gäller för svamp efter så pass lång tid är det bäst att vända sig till butiken och höra. Men oavsett så tycker jag att de ska tas bort. Den andra sorten kan du plocka bort angripna blad på. Ev prova att spruta dem med Binab som är svamphämmande. Att lägga på ett nytt lager med jord uppepå den gamla jorden är också bra om det finns svampsporer kvar.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej Frida.
  Tusen tack för ett snabbt och ärligt svar. Den andra rosen hittade jag namnet på . Den heter Leonardo da Vinci. Dessa plantor växer fint. Jag ser till att göra mig av med Bonican, så som du föreslår, så får jag får välja en annan sort. Jag vill ha en rosa buskros som går ihop med Leonardo da Vinci. Har du något bra förslag?
  Med vänlig hälsning,
  Agneta

  Agneta
 • Hej Frida
  Tack för ett snabbt och ärligt svar. Jag kom på att den andra friska rosen heter Leonardo da Vinci. Jag gör som du rekommenderar och slänger bort de fyra Bonica-rosorna och ser till att köpa en annan rosa buskros som passar ihop med Leonardo da Vinci. Har du något bra förslag?
  Med vänlig hälsning,
  Agneta
  Agneta Nilsson
 • Hej igen!
  Leonardo är en jättefin sort som blommar rikligt. Lite buskigare sorter som skulle kunna passa ihop med Leonardo är tex The Fairy (finns i olika nyanser) eller Summerwind. De är lite liknande Bonica, men har mindre blommor och håller sig friskare. Sedan finns även Astrid Lindgren, den är som ett mellanting mellan rabattros och buskros. Jacques Cartier och Mme Boll är jättefina buskrosor, lite större i växtsättet. Lägg lite ny jord uppepå, så få ev sporer svårare att få fäste.
  Hoppas att det ordnar sig med rosten nu och att planteringen får bli fin!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tusen tack för dina svar. Jag fick 50% av pengarna tillbaka, det är jag mycket nöjd med. Investerar detta i nya rosor till hösten. Allt gott!
  Agneta
  Agneta Nilsson
 • Det var skönt att höra!
  Ha en fortsatt fin sommar och lycka till med planteringen i höst!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.