Rot- och stambasröta på prickblad?

Hej!
Jag är ganska säker på att min prikblad är drabbad av rot och stambasröta och jag förstår att det i så fall inte finns mycket att göra. Det jag undrar över är om svampen finns i jorden eller i själva plantan? Går det ta sticklingar och rädda dem eller är hela växten infekterad?

Mvh Hanna


Kommentarer

 • Hej Hanna!

  Svampsporerna sprids med jorden, vatten och kan föras vidare med händerna då man hanterar växten. Om du undviker de skadade delarna av växten kan du prova att ta sticklingar, men håll dem under uppsikt. Smittan finns i jorden och vid de angripna ställena.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Hur stor är rislen att sjukdommen flyttar över till blomkrukor i närheten av den drabbade växten?
 • Hej!

  Det är klart att risken finns, men hur pass mottaglig en växt är beror på dess kondition. En frisk och välmående växt klarar sig bättre från angrepp. Släng den smittade växten och rengör krukor och fönsterbräda och håll de växter som stått precis bredvid under uppsikt. De behöver inte ha blivit smittade.

  Ha en fin kväll!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Går det se på jorden att plantan är smittad? Jag har några gullrankor vars blad gulnar ett efter ett.

  Mvh Hanna
  hanna
 • Hej Hanna,

  Tack för din fråga!

  Det går inte att se på jorden om den är smittad utan endast genom att testa den. Gula blad kan vara en indikation på flera olika saker, bland annat övervattning eller ljusbrist. Har du möjlighet att skicka bilder på din gullranka så kan jag kika lite närmare på den?

  Önskar dig en fin dag!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.