Till senaste kommentaren

Rumask tappar hela grenar, vad beror det på?

Har köpt en rumsask från er för 2 månader sedan. Ca 1.5m hög.

Mådde väldigt bra till en början men tappar nu ibland hela kvistar. 

Man kan se att de smalnar av i roten av kvisten, tills den tillslut knäcks och faller. Alla blad på kvisten ser dock friska ut. 

Den är fortfarande fin dock. Alla blad är gröna och de ser i övrigt frisk ut. 

Vet vad det kan bero på? Och har ni skötseltips? 
Har precis köpt en luftfuktare också och undrar vad som är lagom luftfuktighet i rummet?

/Jonathan 

Jonathan

Kommentarer

 • Hej Jonathan och tack för din fråga!

  Vad tråkigt att din rumsask tappar kvistar, det ska den naturligtvis inte göra.
  Eftersom bladverket ser helt friskt ut som du är inne på så är det knappast något med gödning, vattning eller ohyra.
  Jag tror att det beror på den mörka årstiden och att växten kanske kommit från växtodlar-/växthusmiljö och hem till en tillvaro utan bra växtljus. Ljusbrist helt enkelt och omställningen från perfekt ljus till nära noll som det är i december.
  Den kan fortsätta att tappa en del under en period, men plantan ser jag har några duktiga år på nacken och har därmed ett rotsystem som borde borga för att den orkar komma i gång ordentligt efter vintern. Det kan behövas en klippning kanske längre fram.

  Eftersom bladen inte ser dåliga ut, så ändra inte på vattningen. Om du ger svag vinterdos av näring nu, så avvakta med det tills ljuset börjar vända tillbaka lite, någonstans i början av mars. Det kan också vara aktuellt med en omplantering då.

  Rumsasken vill gärna ha högre luftfuktighet än vi har inomhus på vintern så det är bra att använda luftfuktare, men kan inte säga ett exakt tal för vad som är lämpligt.
  Skötselråd Heteropanax

  Håller tummarna för att den ska klara sig och komma igen när ljusförhållandena förbättras.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej igen,

  Tack för svar.

  Jag ser nu att det är ett gäng löv som fått bruna spetsar.

  Egentligen bara löv som är bortriktade från fönstret.

  Beror det också ljus tror du? Eller kan det bero på vattningsrutin? 

  jonathan
 • Hej igen Jonathan,
  Att bladtopparna torkar in har med största sannolikhet med för lite vatten att göra. Krukan ser ut att vara i minsta laget vilket gör att det blir en konkurrens i rotsystemet om plats. När vi är i februari rekommenderar jag dig att plantera om rumsasken i en större kruka. Lycka till och god jul!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Okej, låter rimligt. Tack igen.

  Hur stor borde nästa kruka vara? Nuvarande är 32cm. Finns det en risk att man gör ett för stort hopp till en förstor kruka? 

  Och är vanlig blomjord bäst?
  Jonathan
 • Hej igen Jonathan!

  Vanlig blomjord funkar bra.

  När det gäller yngre plantor av olika växter så kan det vara vanskligt att gå upp för mycket i krukstorlek på en gång. Det blir en alltför stor volym jord, som tar för lång tid på sig att torka ur tillräckligt för att det ska kunna komma till syre.
  Det är inte alls lika känsligt när det gäller större etablerade plantor som din är, men att "bara" gå upp till 36-38 cm i diameter ger ändå ganska många liter ny jord. Äldre plantors rotsystem växer långsammare än yngre plantors gör. Omplantering av större växter som din behövs inte ens göras vartannat år, utan rekommenderas först när rötter börjar bli synliga runt om och under rotklumpen, och det brukar vara fallet med nyköpta växter.

  Ett tips är att lyfta ur hela rotklumpen ur krukan när det är ljust nog att plantera om den någon gång i februari/mars, och se hur mycket rötter som är synliga runt om och undertill. Själv hade jag nog valt en kruka på omkring 38-40 cm diameter.

  Om du går upp för mycket i storlek finns samma risk, att det är svårt att avpassa vattningen och att det tar så lång tid för jorden längre ner att torka ur, att det uppstår syrebrist vilket kan visa sig genom att blad gulnar.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej igen, tack för tipsen. Vi har planterat om den i en större kruka. Detta gjorde vi i början av februari. 38cm bredd på nya krukan

  Trädet har mått lite sådär sedan dess, ser ganska hängig ut. Man kan väl förvänta sig att det blir en viss omställning såklart. Hur lång tid brukar det ta ungefär för ett relativt stort träd att vänja dig och må bra igen?

  Något annat man kan tänka på nu efter omplantering?

  Tacksam för alla era svar,
  Jonathan 


 • Hej Jonathan!

  Vid omplantering i början av februari har det inte hunnit komma så mycket vårljus än, så det blev nog lite mer ansträngande för växten än om du hade väntat några veckor till. Det kan förklara hängigheten till viss del, men jag tycker att den borde ha börjat repa sig vid det här laget. Därför undrar jag om det också kan bero på vattningen. Bladen ser hängigare ut än på tidigare bilder. Vid omplantering av en växt ska man alltid se till att vattna igenom hela jordklumpen ordentligt. Det ser ut som om lerkrukan drar åt sig en del fukt, vilket kan tyda på att fukten dras ut från den nya jorden och att den äldre jordklumpen längre in kanske är torrare än du tror. Så mitt tips är att se till att hela jordklumpen är ordentligt genomvattnad och att sedan låta den torka ut lite innan nästa vattning, så att alla rötter garanterat får vatten.

  Lycka till!


  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.