Till senaste kommentaren

Hur ska jag sköta min rundkalatea?

Hej!

Jag köpte en rundkalatea häromveckan och har börjat se att själva bladen har blivit grönare än de var när jag köpte den, samtidigt som att bladen blivit lita mer ”skrynkliga”/rullat ihop sig lite längst ut i bladen samt att själva bladkanterna vid toppen av bladen blivit bruna. Jag övervägde att plantera om kalatean i en ny och/eller större kruka men blev rekommenderad att inte omplantera den. Hur kan jag hjälpa växten att må bättre? Eller är det vanligt att bladen ser ut såhär?

Tack på förhand!

Victoria Andersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Victoria!
  Tack för din fråga! Din planta ser fin ut och verkar inte ha några större problem. Färgskiftningar i bladen kan alltid uppkomma vid milöombyte, då du inte har samma typ av ljus hemma som i växthuset där plantan odlats fram. Bruna bladspetsar är ett tecken på att luftfuktigheten är aningen låg, så se till att duscha plantan ofta. Omplantering behövs först när rotsystemet börjar fylla upp hela krukan, så det är ofta inget akut när man just köpt en planta, men om du vill kan du försiktigt lyfta upp rotklumpen ur krukan och titta hur det ser ut. Om det börjar synas mer rötter än jord så är det dags att plantera om. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej Johan!

  Tack så mycket för ditt svar, jag undrade hur jag skulle kunna öka fuktigheten för växten på ett bra sätt? Är en möjlig lösning att "mista" växten då och då; eller t.om. att låta växten få stå i badrummet där det förmodligen är lite fuktigare med jämna mellanrum? Vad tror du är den bästa lösningen på fuktproblemet?

  Tack ännu en gång för det snabba svaret!
  Victoria Andersson
 • Duscha med en blomspruta eller ställ in i duschen då och då är en bra början. Du kan även placera ut vatten i skålar mellan växterna i fönstret. Placering i badrummet rekommenderar jag bara om du har väldigt stora och ljusa fönster där inne, så att växten får tillräckligt med ljus - men i sådana fall är det bra.

  Trevlig kväll nu!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.