Vad ger ekar gråvita blad?

Jag undrar över en ek som vi har. Det är en liten på ca 1,5m men vissa blad har blivit grå/vita. Finns det någon "sjuka" som ekar kan få?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Din ek har förmodligen fått mjöldagg, en mycket vanlig svampsjukdom. Många träd och buskar får denna sjukdom mer eller mindre varje år och de lever bra ändå. Det finns ingen anledning att behandla så stora träd så här på hösten. De tappar ju ändå snart sina blad och det är inte alls säkert att symptomen återkommer.

  De flesta svampsjukdomar är väldigt väderberoende och angreppen varierar från år till år. Var gärna noga med att kratta bort alla löv så att smittan inte blir kvar under trädet

  Om du vill så kan du läsa mer om svampsjukdomar och hur du bäst bekämpar dessa på vår hemsida här:

  Bekämpning av svampsjukdomen mjöldagg
  Blomsterlandet
 • Vad är det som gör ekbladen har fått liksom en skinnyta på ovansidan.
  Sven Erik Sandberg
 • Hej Sven Erik!
  Det är svårt att ge ett säkert svar bara utifrån din beskrivning, men det låter som att det skulle kunna vara någon sorts svampsjukdom. I sådana fall så finns inga bra bekämpningsmedel att tillgå och det är ju inte heller särskilt lätt att behandla stora träd, utan man får helt enkelt trösta sig med att dessa sjukdomar brukar variera mycket från år till år och det är inte säkert att de återkommer till nästa år. Om det är ett mindre träd så kanske man bara kan nypa bort de angripna bladen för att förhindra vidare smittspridning. Se även till att ta bort nedfallna blad, så att de inte blir liggande kvar under trädet. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.