Sjuk syren?

Hej! Jag tog förra året över en odlingslott med en väldigt gammal och stor bondsyren. Den våren blommade den rikligt och fint. Kort efter blomningen klippte jag bort överblommade klasar för att uppmuntra ännu rikligare blomning i år. Jag har även anlagt en rund rabatt undertill med lökväxter. Jag upplevde att syrenens bladverk blev risigt ganska snabbt under förra sommaren. På hösten upptäckte jag ett litet kluster med svamp som växte nära en av stammarna nere vid marken, men dessa försvann snabbt. I år är blomningen klen, och det ser ut som att någon sjukdom drabbat syrenen då den på flera håll ser ut att ha vissnat innan knopparna utvecklats ordentligt (se bifogade bilder). I övrigt verkar den ha livskraft och skjuter flera nya rotskott. Vad kan det vara som drabbat syrenen, och går det att göra något åt det? Stort tack på förhand! /Anna
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna,

  Jag tycker inte det ser ut som det är någon fara med syrenen. När det blir en kall period efter att bladknopparna kommer fram, så kan det bli den här typen av skador. De utgör inte ett problem för framtiden. Syrenen är väldigt härdig och tål kalla vintrar men när temperaturen och väderleken skiftar mycket i början av säsongen så är det som först visar sig mer känsligt.
  Håll koll på de blad som är fina och de som bildas nu i början av säsongen, de bör inte uppvisa samma fenomen.

  Sedan kan svampar under och i viss mån även lökar sno lite näring, men om mycelet från svamparna låg bakom så är det högst troligt att skadorna skulle vara mycket mer omfattande.

  Håll syrenen under uppsikt bara och putsa bort det som inte ser snyggt ut. Skulle det ändå vara så att blad som slår ut nu och framåt inte ser fräscha ut så återkom gärna till oss.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.