Sjuka syrener?

Hej!

Jag vill börja med att tacka er för forumet! Det är verkligen superhjälpsamt och jag fick hjälp med mina dvärgsyrener på framsidan av huset som nu verkar må bättre!

Men, i trädgården bakom huset står en rad stora syrenbuskar som fanns här när vi flyttade hit. De blomstrade och mådde bra första året, men andra året började några grenar att få sjuka (?) blad. Då klippte vi av grenarna. Nu verkar det som att det som drabbade grenarna har spridit sig till de andra syrenerna.

Vi gödslade dem med kompost i början av våren. Vi har märkt att det är massa sniglar på buskarna. Förra året, då de första sjuka grenarna visade sig, satt det massa små svarta kryp runt grenarna.

Vad är det, och vad kan vi göra för att rädda syrenerna?

Tack på förhand,
Sara
Sara

Kommentarer

 • Hej igen Sara!
  De flesta av dina bilder visar upp skador från nattfrost, vilket i princip alla syrenbuskar i landet har i år, då vi haft ovanligt många sena och ovanligt kalla frostnätter. Skadorna visar sig både som bruna/intorkade partier på blomklasar, blad och toppskott. Detta är inget att oroa sig för - möjligen får vi sämre blomning i år än vanligt, men det är inte bara hos dig... Växterna kommer att repa sig på sikt. På några enstaka bilder kan man även se skador från någon stickande/sugande insekt. Det är normalt att det finns enstaka sådana märken på plantorna, men håll ögonen på det så att det inte blossar upp och blir större angrepp. Om man har större buskar/häckar så är det nästan omöjligt att gå runt och försöka bekämpa mindre insektsangrepp med bekämpningsmedel. Lycka till nu och trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!

  Tack för svaret, insektsangreppen är inte omfattande, så vi låter dem vara.

  Angående de svarta fläckarna:
  Vi har ett par andra syrenbuskar som står precis bredvid de sjuka, fast med en annan buske emellan. De verkar vara oskadda från nattfrost

  De svarta fläckarna på bladen fick vi också förra året, men då bara på några enskilda grenar. Bladen är inte heller riktigt torra, utan mer mjuka och vissna...

  Sara
 • Om du upplever att fenomenet återkommer år från år (och alltså inte kan förklaras med nattfrost) så tycker jag att du ska ta bort de angripna plantorna/grenarna innan det eventuellt sprider sig vidare till andra plantor. Risken är att det är något virus eller svampsjukdom, vilket inte går att behandla. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Okej, tack!
  Sara
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.